Recordem Lola Gaos en el centenari del seu naixement

A més d’una actriu secundària mítica del cinema espanyol, aquesta valenciana republicana va estudiar Medicina i va ser promotora de l’Associació Democràtica de Dones 

Aquest dijous Lola Gaos haguera complit cent anys / À Punt NTC

Aquest dijous la valenciana Lola Gaos haguera complit cent anys. Aquesta eterna actriu secundària va ser una de les grans figures del cinema espanyol i, a més una dona compromesa en multitud de causes.

Pel·lícules com Furtivos, El verdugo o Viridiana donen testimoni d'una veu esgarrada, hui en dia pràcticament oblidada, però que volem rescatar amb motiu d’aquesta efemèride.

Lola Gaos era una dona culta i republicana que va estudiar la carrera de Medicina, però que va acabar posant el seu talent al servei del cinema i d’alguns dels millors directors de la història d’Espanya. 

La seua neboda Elena Salcedo Gaos la recorda com una dona estupenda i una grandíssima actriu vocacional, i lamenta que, a causa d’haver nascut en altres temps més difícils per a l'emancipació femenina, no va arribar a desenvolupar tot el que valia. 

D’altra banda, l’escriptora Margarita Ibáñez Tarín, autora del llibre Gaos: sueños republicanos la descriu com una intel·lectual un poc encasellada en papers de captaire i criada que poc tenien a vore amb el seu vertader tarannà.

El seu únic paper protagonista va ser en el film Furtivos, dirigit i escrit per José Luis Borau en 1975 i guanyadora de la Concha d'Or a la millor pel·lícula en el Festival de Cinema de Sant Sebastià, però en tots els seus treballs va destil·lar una acidesa que reflectia el seu compromís progressista. 

El 1976 va ser promotora de l’Associació Democràtica de Dones i, a poc a poc, va desaparéixer de la pantalla per a acabar, durant els seus últims anys, reclamant papers i ajuda com a treballadora de l’escena.

També et pot interessar

stats