Qui és qui en el Benidorm Fest?

En una setmana, el dissabte 29 de gener, es coneixerà qui representa Espanya en el Festival d'Eurovisió. El personal pop feminista de Rigoberta Bandini i el folklore gallec de Tanxugueiras parteixen com a favorites

Rigoberta Bandini i Tanxugueiras, candidates a representar Espanya en Eurovisió 2022
Rigoberta Bandini i Tanxugueiras, candidates a representar Espanya en Eurovisió 2022 / RTVE

Comença el compte enrere per a conéixer el guanyador o guanyadora del Benidorm Fest i, per tant, per a saber qui representarà Espanya en la 66a edició del Festival d'Eurovisió a Torí. El Palau d'Esports l'Illa de Benidorm acull aquest dimecres 26 i dijous 27 les semifinals, on competiran els catorze candidats.

Així, el dimecres actuaran set candidats i el dijous els altres set. Amb les votacions del públic i del jurat professional, els quatre artistes més votats cadascun dels dies passaran a la final, d'on eixirà el guanyador per a anar a Eurovisió. La cantant Alaska, la humorista Inés Hernand i el presentador d'À Punt, Máximo Huerta, seran els encarregats de conduir les tres gales.

La final es preveu renyida, especialment entre dues candidates: la cantant catalana Rigoberta Bandini i el grup gallec Tanxugueiras, amb propostes musicals molt diferents, però amb les lletres reivindicatives com a punt en comú.

Benidorm, ciutat eurovisiva

El municipi de la Marina Baixa recupera d'aquesta manera una de les seues celebracions més emblemàtiques, el Festival de Benidorm, que es va fer per última vegada el 2006.

D'aquesta forma, la Generalitat i l'Ajuntament van firmar un conveni amb RTVE el passat juliol perquè tant les semifinals com la final del concurs tingueren lloc a Benidorm, amb la idea que es repetisca en els anys vinents.

Qui guanyarà el Benidorm Fest?

Qualsevol cosa pot passar en un festival que ha despertat tanta expectació com el Benidorm Fest, però els noms d'alguns candidats es troben en totes les apostes.

Rigoberta Bandini, amb el seu tema Ay, mamá, encapçala la llista de reproduccions en Spotify amb més de dos milions. La també actriu de doblatge es caracteritza pel seu pop personal, electrònic i feminista, que ha guanyat molts adeptes. Amb Ay, mamá fa un homenatge a les mares i el cos femení.

Les altres preferides són Tanxugueiras, el grup format per Olaia Maneiro, Aida Tarrío i Sabela Maneiro, que arriben al panorama eurovisiu amb Terra, la primera cançó que es presenta en un idioma cooficial. En aquesta cançó en gallec la música tradicional es mescla alhora amb sons moderns i un missatge festiu d'unitat. Si guanyara Terra seria la primera vegada que se sentiria el valencià a Eurovisió, ja que canten la frase "no hi ha fronteres" en gallec, català, castellà, eusquera i asturià.

El pòdium dels finalistes que competiran dissabte que ve el completaria el raper Rayden i la seua Calle de la Llorería, que ha conquistat als eurofans per la seua lletra, que ell mateix ha descrit com una "radiografia d'una societat que veu la vulnerabilitat com una cosa a tapar o maquillar".

Les quinieles són menys clares en els finalistes restants, però la generació Z es veu representada en Voy a morir de Luna Ki. L'artista, que s'identifica com queer, trans i no binari, proposa un tema d'estil electrònic i amb una forta presència escènica.

Eco, el tema pop amb influències synth pop i R&B de Xeinn, l'homenatge a Rafaella Carrà del grup d'Oriola (Baix Segura), Varry Brava o Mejores de la boyband de pop llatí Unique, també podrien colar-se entre les finalistes.

La gran tornada a l'escena eurovisiva la protagonitza Azúcar Moreno, que, amb Postureo, es postulen per a representar de nou Espanya en Eurovisió 32 anys després. Marta Sango, que va quedar setena en l'edició de 2018 d'Operación Triunfo té una nova oportunitat d'anar a Eurovisió si ix votada amb el seu tema Sigues en mi mente. I Javiera Mena, una habitual de les sales de concerts i festivals espanyols, es presenta amb la cançó d'electropop Culpa.

La llista la completen l'encisadora melodia de Secretos de agua, de la cantant de l'Altet (Baix Vinalopó) Blanca Paloma, Chanel i el ritme llatí d'SloMo, la balada Quién lo diría de Gonzalo Hermida i Make you say, de la finalista de La voz kids Sara Deop.

Polèmica en la venda d'entrades per a assistir de públic

La gran acollida de Benidorm Fest ha fet que centenars de fans quedaren a l'espera de poder aconseguir una entrada per a assistir al festival, unes entrades que des de RTVE van anunciar en un primer moment que el públic podria "adquirir-les de forma gratuïta" a través d'un portal web.

No obstant això, els eurofans s'han trobat que finalment, i tal com ha aclarit RTVE en un comunicat oficial, les entrades s'han distribuït a través d'una empresa a les dues associacions espanyoles de fans d'Eurovisió, OGAE i AEV. Així doncs, seran aquestes organitzacions les que les repartiran entre els afiliats un total de 500 invitacions directes, encara que des d'AEV ja han comunicat que sols n'han rebut 24 per a cada gala.

També et pot interessar

stats