Aquestes són les opcions valencianes als Goya

El llargmetratge 20.000 espècies d'abelles lidera les nominacions, seguit per La societat de la neu, Cerrar los ojos i Saben aquell

Una de les escenes de 'Becarias', el curt d'animació valencià, nominat en la categoria de Millor curtmetratge d’animació
Una de les escenes de 'Becarias', el curt d'animació valencià nominat en la categoria de millor curtmetratge d’animació / Becarias

Fins a deu Goyas poden acabar al nostre territori el pròxim febrer. El curt d’animació Becarias, el curt documental Terapia de mierda o la música que ha compost l’alzireny Arnau Bataller per a La paradoja de Antares són alguns dels treballs cinematogràfics que tenen opcions en la 38a edició dels premis que lliura l’Acadèmia de Cinema.

L’actriu Anna Castillo i l’actor Luis Tosar han desvelat aquest dijous les nominacions, liderades per 20.000 espècies d'abelles. La producció d’Estíbaliz Urresola acumula una quinzena de nominacions. A més d’aquest llargmetratge, La societat de la neu, la pel·lícula que firma J. A. Bayona i que representarà Espanya en els Oscars, suma tretze nominacions. Altres de les produccions que més premis poden aconseguir són Cerrar los ojos i Saben aquell, amb onze nominacions cadascuna. Un amor, d'Isabel Coixet, s'ha colat també entre les favorites i compta amb set opcions a la 38 edició dels premis que lliura l’Acàdemia de Cinema. Aquestes pel·lícules han copat també les categories a millor direcció i pel·lícula.

Pel que fa als treballs valencians, hi ha quatre curts que opten a algun dels guardons. Becarias, de la productora valenciana Pangur, que reflecteix l’experiència de tres amigues que s’independitzen i comparteixen pis, està nominat en la categoria de millor curtmetratge d’animació. L’obra va obtindre el Premi Berlanga al millor curtmetratge d'animació en la passada edició dels Premis de l'Audiovisual Valencià. Forma part del catàleg promocional Curts Comunitat Valenciana 2024, que edita l'IVC.

Un altre curt, Una terapia de mierda, que firma la productora valenciana Los Hermanos Polo, té opcions en la categoria de millor curt documental. La peça també va obtindre el Premi Berlanga al Millor curtmetratge documental en la passada edició dels premis de l'audiovisual valencià. Mentre que Carla Pereira, l’animadora d’stop-motion d’origen argentí establida a València des de fa uns anys, pot guanyar un Goya pel curt d’animació Todo está perdido, que ha dirigit. Integra així mateix el volum 1 del catàleg promocional Curts Comunitat Valenciana 2024, que edita l'IVC.

Dins de l’apartat de curts, en la categoria de millor curt de ficció, ha sigut nominat Carta a mi madre para mi hijo, dirigit per Carla Simón i produïda per la valenciana María Zamora per a Elastica Films.

En clau musical, el compositor alzireny especialitzat en bandes sonores Arnau Bataller, pot aconseguir una estatueta per les peces que ha creat per a La paradoja de Antares. No és la primera vegada que aquest músic viu el nerviosisme d’estar nominat. Ja sap el que se sent perquè fa dos anys també aspirava a un Goya per la banda sonora que va compondre per a Mediterráneo

En la categoria de millor pel·lícula d'animació figuren dos professionals valencians en les nominacions: Mòmies, dirigit per Juan Jesús García Galocha i produït pel veí de Requena Toni Novella, i i Dispararon al pianista (They shot the piano player), dirigit per Fernando Trueba i el valencià Javier Mariscal i produït per Cristina Huete, Fernando Trueba i també Javier Mariscal.

En l'apartat de millor llargmetratge documental ha sigut nominat Mentre siguis tu, de Carme Elias, dirigit per Claudia Pinto Emperador, Iván Martínez-Rufat, Joana M. Ortueta, Jordi Llorca, Óscar Bernàcer i Pilar Llorca, per a Sin Rodeos Films, Nakamura Films i Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. L’obra compta amb les ajudes a la producció de l'IVC. 

També ha sigut nominat el documental Contigo, contigo y sin mí, dirigit per Amaya Villar Navascués i produït per Carlo d'Ursi per a la productora de Dénia Montgó Films.

À Punt participa en dues produccions nominades

A més, entre les produccions nominades als Goya hi ha dues participades per À Punt: La primera és Una terapia de mierda, nominada al millor curtmetratge documental, i la segona és Mentre siguis tu, que opta a millor pel·lícula documental.

Una teràpia de merda és un curt documental. Els seus directors han col·laborat en programes com Zoom. Per la seua banda, Mentre siguis tu és un documental, una producció amb una participació valenciana important dirigida per Claudia Pinto, que ha conduït molts capítols de L’Alqueria Blanca.

També et pot interessar

stats