Quatre grans moments de la carrera de Concha Piquer, la valenciana que va triomfar a Broadway

Repassem la trajectòria de la cantant de copla en el 32 aniversari de la seua mort

Intervenció de Concha Piquer en la primera filmació sonora de la història (1923)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de desembre 2020 - 10:35 Actualitzat: 08 de desembre 2022 - 09:51

Com va aconseguir Concha Piquer, una valenciana d'origen humil, convertir-se en la figura més important de la copla? 32 anys després de la seua mort i 116 anys del seu naixement, recordem els moments més destacats de la carrera del mite de la cançó espanyola.

Debut triomfal a Nova York

Amb tan sols 14 anys, Concha Piquer deixa València i viatja a Nova York acompanyada per la seua mare i amb guiatge del mestre Manuel Penella, el seu descobridor. El seu debut amb un número en l'intermedi de l'òpera de Penella El gato montés va enamorar el públic americà. La seua capacitat interpretativa la va fer triomfar en els escenaris de Broadway.

Participació en la primera filmació sonora de la història

Durant la seua estada en els Estats Units, Concha Piquer va intervindre en la primera filmació sonora de la història, datada el 1923. Aquesta breu pel·lícula de només dotze minuts, quatre anys anterior a El cantante de jazz (en què la cantant també va col·laborar), l'artista canta un cuplet, una jota i un fado. La pel·lícula va ser localitzada el 2010 en la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, a Washington.

Una dona rebel contra la censura

Concha Piquer va ser una diva en un context en què s'esperava que les dones estigueren a casa cuidant el marit i els fills. Ella va interpretar algunes de les coples més famoses de les dècades dels 40 i 50, en què eren recurrents temes com les infidelitats o la prostitució. El règim franquista va censurar una part de la cançó Ojos verdes i ella va preferir sempre pagar la sanció a modificar la lletra.

El dia que va plantar Franco

Una anècdota destacada de l'artista és el dia que va actuar per a Franco en La Granja. Conten que, en acabar l'actuació, li van demanar que interpretara Ojos verdes per desig exprés del dictador. Ella va declinar la petició i va suggerir que Franco podia anar a veure-la quan vulguera al teatre si volia gaudir de la cançó.

Per a aprofundir en la trajectòria de la valenciana no us podeu perdre el reportatge de Valentes dedicat a la seua figura.

També et pot interessar

stats