Els Premis Berlanga es diran Premis Lola Gaos a partir del 2025
El canvi es produeix després que l’EAVF, que té la marca registrada dels guardons, no haja acceptat cedir-li el nom a l’Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual
Els premis que atorga l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual (AVAV) portaran a partir d'ara el nom de Premis Lola Gaos, segons ha anunciat la presidenta de l'entitat, Teresa Cebrián, en el transcurs de l'assemblea general anual de socis i sòcies celebrada este dimarts.
Des de la seua incorporació l'agost del 2022, la Junta Directiva de l’AVAV havia intentat “infructuosament” formalitzar per escrit un acord de cessió del nom Premis Berlanga, registrat per Empreses Audiovisuals Valencianes Federades (EAVF). Esta associació agrupa Productors Audiovisuals Valencians (PAV), l'Associació d'Empreses de Serveis de l'Audiovisual Valencià (Aesav), l'Associació Valenciana d'Empreses d'Animació (Avepa) i l'Associació Valenciana d'Estudis de Doblatge i Sonorització (Avedis).
Finalment, el febrer del 2024, van comunicar a AVAV que l'assemblea d’EAVF havia decidit no estendre la cessió de la marca Premis Berlanga a l'acadèmia i “esperar al desenvolupament d'esdeveniments que permeten l'adopció de la mesura més adequada i correcta per a mantindre el nom de Premis Berlanga”.
Després de l'anunci, es va obrir una consulta a totes les persones associades a l'acadèmia —al voltant de 400— per a buscar un nom, i del resultat i la decisió presa ha informat este dimarts Teresa Cebrián durant la seua intervenció. Cebrián ha recordat que encara que la marca Berlanga s'havia consolidat ràpidament —de les sis edicions celebrades fins ara, únicament tres havien portat este nom—, “és fonamental poder garantir l'estabilitat de la marca”.
La setena edició dels premis se celebrarà el 2025
Sobre la pròxima edició dels premis, començarà al juny amb l'obertura de recepció de candidatures i tancarà el seu cicle a principis del 2025, amb la celebració de la gala de lliurament de premis. “D'esta manera, ens acoblem al calendari de premis de la resta d'acadèmies de l'estat espanyol, donant més suport i visibilitat a les produccions valencianes nominades per a altres premis com poden ser els Gaudí o els Goya”.
Els representants de la Junta Directiva de l'Acadèmia han subratllat la bona relació que s'ha establit amb els nous responsables de l'Institut Valencià de Cultura, amb qui el diàleg és constant i s'està treballant per a bastir ponts de col·laboració de cara al futur.
Lola Gaos, eterna actriu secundària del cinema espanyol
Lola Gaos, nascuda a València el 1921, va ser una de les grans figures del cinema espanyol i, a més, una dona compromesa amb multitud de causes. Pel·lícules com Furtivos, El verdugo o Viridiana mostren una veu esgarrada, hui en dia pràcticament oblidada, i que ara volen recuperar estos guardons.
Gaos era una dona culta i republicana que va estudiar la carrera de Medicina, però que va acabar posant el seu talent al servei del cinema i d’alguns dels millors directors de la història d’Espanya. El seu únic paper protagonista va ser en el film Furtivos, dirigit i escrit per José Luis Borau el 1975, i va ser guanyadora de la Concha d'Or a la millor pel·lícula en el Festival de Cinema de Sant Sebastià, però en tots els seus treballs va destil·lar una acidesa que reflectia el seu compromís progressista.
L'any 1976 va ser promotora de l’Associació Democràtica de Dones i, a poc a poc, va desaparéixer de la pantalla per a acabar, durant els seus últims anys, reclamant papers i ajudes com a treballadora de l’escena.