La predel·la del Centenar de la Ploma, com la veien els valencians del segle XV

Després de les tasques de restauració, la joia del gòtic valencià podrà veure’s al Museu de Belles Arts fins a finals de gener.

La part inferior del retaule del Centenar de la Ploma ha quedat exposada al Museu de Belles Arts de València després de les tasques de restauració

Els visitants del Museu de Belles Arts de València ja poden veure, amb tot el seu esplendor, la predel·la del retaule gòtic de Sant Jordi del Centenar de la Ploma, pintat a principis del segle XV. Aquesta emblemàtica peça s’exposa de nou, des d’aquest dijous, després de 18 mesos de treballs de conservació. Podrà visitar-se a la primera planta del museu fins al 31 de gener, quan tornarà al Victoria and Albert Museum de Londres.

La directora general de Patrimoni, Carmen Amoraga; el director del museu, Pablo González, i la subdirectora de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), Gemma Contreras, han presentat aquest dijous el resultat dels treballs de recuperació d’aquesta joia de la pintura valenciana, que no es mostrava a València des del 1856.

Els visitants d’aquest espai museístic han pogut seguir la penúltima fase de la restauració d’aquesta emblemàtica peça en directe des de mitjans de juny, perquè els restauradors de l’IVCR+i treballaven de cara als visitants i atenien les seues preguntes, però les últimes tasques de recuperació del retaule havien de fer-se als tallers del museu.

El procés de envernissat, per al qual cal un temps d’assecat en una cambra estanca, i els retocs finals, que havien de fer-se en horitzontal, obligaven a traslladar aquesta part del retaule atribuït a Miquel Alcanys i Marçal de Saix a un espai sense públic. Abans, s'han analitzat els pigments usats en la pintura i s'ha fet un estudi radiogràfic, que han permés saber que hi ha dibuix gravat sobre la taula.

La predel·la va arribar a València l'abril de l’any passat, procedent del Victoria and Albert Museum de Londres, per a ser restaurada. Aquesta part del retaule que originàriament estava a l’església de Sant Jordi, ja desapareguda, va tornar al lloc on va ser pintada arran d’un conveni de la Generalitat amb el museu londinenc.

Les dos institucions van acordar que la predel·la del retaule es traslladara a València per a ser restaurada, però també per a fer una investigació multidisciplinària que permetera aprofundir en la història de la peça i l'estudi històric i estilístic, àmbit que correspon als historiadors de l'art. A més, l’estada de la predel·la a la Comunitat Valenciana ha permés fer-ne un estudi material, que ha estat a càrrec de restauradors i científics.

Aquest retaule és un referent fonamental del gòtic internacional valencià i representa, en una de les seues escenes principals, la batalla del Puig, que va obrir les portes a la conquesta de València el 1238.

També et pot interessar

stats