Portes obertes i propostes familiars en la Nit en Blanc als museus d'Alacant

Des de tallers a exposicions guiades passant per concerts i representacions teatrals en set centres culturals

Cartell de la Nit en Blanc d'Alacant 2023
Cartell de la Nit en Blanc d'Alacant 2023 / Ajuntament d'Alacant

Els espais culturals de la Diputació i l’Ajuntament d'Alacant (Alacantí) celebren aquest divendres la Nit en Blanc oferint jornades de portes obertes, visites guiades, concerts i tallers didàctics gratuïts fora del seu horari habitual i per a tots els públics. La iniciativa es va gestar a París el 2002 i se celebra a Alacant des de 2015. Pretén aglutinar l'oferta cultural del municipi i fomentar la participació ciutadana en les propostes que s’hi desenvolupen, segons han informat les institucions alacantines en un comunicat. Per això, tot el món hi té cabuda fins a completar l’aforament dels diferents espais. 

Per a celebrar la Nit en Blanc, el Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ) ha desplegat un ampli calendari d'activitats entre les 16:00 i les 24:00 hores. Els jardins del museu seran escenari d'una teatralització que oferirà una amena explicació sobre l'exposició dels guerrers de Xi'an, de 20:00 a 21:00 hores. A més, de 19:00 a 22:00 hores, hi haurà tallers per a elaborar un marcapàgines amb l’horòscop xinés i un photocall on fer-se una foto per a pujar-la a les xarxes socials. També als jardins tindrà lloc la proposta "En la Nit en Blanc dibuixa els guerrers de Xi'an": un concurs de dibuix relacionat amb les famoses escultures de terracota que conformen l'última exposició temporal del MARQ, que ha rebut ja més de 75.000 visites. El treball guanyador rebrà un lot d'articles i material didàctic relacionat amb la mostra. Així mateix, l'aula didàctica del museu ha preparat dos tallers per a la xicalla: "Dibuixa i pinta el teu propi guerrer de Xi'an" —de 19:00 a 20:00 hores— i "Llums de la dinastia Han" —de 20.00 a 21.00 hores—. Aquestes activitats es recomanen per a xiquets i xiquetes de 6 a 12 anys, i és necessària la inscripció prèvia a les taquilles del museu.

D’altra banda, el Museu de Belles Arts d'Alacant (MUBAG) celebrarà la Nit en Blanc amb un programa complet enfocat a tots els públics i ampliant l'horari d'obertura quatre hores, de les 19:00 hores a la mitjanit. El taller didàctic "Mirades creuades" oferirà a la xicalla l'oportunitat d'interpretar l'estudi d'un artista i dibuixar una obra imaginària inspirant-se en estudis reals d'artistes presents en l'exposició "El segle XIX. La col·lecció a la llum" (de 19:00 a 20:30 hores). La música també tindrà un espai en el MUBAG de la mà del compositor Benjamin Sun i un repertori de peces de piano relacionades amb les obres de la mostra "L'art com a inspiració. La col·lecció de Sara Navarro". La proposta, que començarà a les 21:00 hores, inclou una segona part dedicada a la improvisació amb la participació del públic. Igualment, a les 22:15 i a les 23:15 hores tindran lloc dues funcions de l'espectacle teatral Nit de subhastes de la companyia Ambulants lab, que tenen ja totes les entrades esgotades. 

L'Institut de Cultura Juan Gil-Albert ha organitzat un taller de teatre físic per a tots els públics que tindrà lloc de 17:30 a 20:30 hores en el Centre Municipal de les Arts. El grup Elemental Teatre durà a terme aquesta proposta d'exploració i creació escènica grupal per a recrear històries contades des de diferents llenguatges sensorials. Elena Brufal, amb el suport de Laura Tendero, serà l'encarregada d'organitzar el taller.

La sala Esplanada de la Llotja del Peix ofereix visites guiades per a l’exposició "Transitar l'invisible" d'Ignacio Llamas; mentre que la sala Tabarca continua amb la mostra de Pierre d'Argyll, segons ha indicat el consistori en un comunicat. Així mateix, la Llotja alberga l'exposició "Conversa en el temps", que confronta els treballs dels artistes Pepe Calvo i Josep Renau. Les visites guiades comencen a les 20:30 hores. A les 22:00 hores tindrà lloc "El pati encés", on més de 1.000 ciris il·luminaran el pati d'exterior. Es culminarà amb el concert de l'artista alacantí Raúl Abreu. Tancarà a la mitjanit.

El Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA) ha preparat "Paraules en Blanc", un taller on els participants podran interpretar les paraules i transformar-les en autèntiques obres d'art visuals. Aquest espai està obert al públic des de les 19:30 fins a les 22:00 hores. A les 19:30 hores, s'encetarà el cicle de trobades amb la xarrada entre Juan Antonio Roche i Pepe Calvo sobre les col·leccions que habiten el museu. A les 21:00 hores, començarà la mostra que reuneix el treball col·lectiu d'artistes del campus escènic Eusebio Sempere d'OP Theater. A més, a les 22:30 hores està programat el concert de músiques gràfiques Hipercanon, coordinat i realitzat per Carlos Izquierdo. El museu continua exposant Moving Forward, Looking Back, de la col·lecció donada al museu per Michael Jenkins i Javier Romero.

A Les Cigarreres es podrà veure la pel·lícula El Secret de la Piràmide a les 22:00 hores. A més, el centre cultural exhibeix la cinquena mostra d’Art Contemporani de la Comunitat Valenciana i la sala Negra manté l'exposició "A cinquito, amb dret a tocar". L'horari de tancament s'amplia fins a les 23:00 hores.

El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) ofereix dues propostes que difonen el talent musical universitari i reflexionen sobre la història passada, present i futura de la Universitat d’Alacant (UA). A les 21:00, tindrà lloc un concert de bandes emergents de la UA amb les actuacions dels grups Extensores Automáticos —que es nodreix de subgèneres vinguts del rock, sobretot l'ska, el punk-rock, el reggae o el rap— i The break, que toquen música indie-rock, amb algun toc punk. A les 22:30 i les 23:15 hores, hi haurà recorreguts guiats per les instal·lacions del campus (amb inscripció prèvia). L'exposició multisensorial "Després de la UA" serà el marc en el qual es reflexione sobre possibles canvis de futur en la manera d'entendre l'ecosistema que conforma la Universitat d'Alacant. La visita nocturna permetrà conéixer racons poc transitats del campus fins a la mitjanit.

Al Museu d'Aigües es podrà gaudir d’un concert del grup Road Voltá, a les 20:30 hores. A més, el museu ampliarà l'horari i es podrà visitar fins a la mitjanit.

Finalment, The Ocean Race Museu romandrà obert fins a les 22:00 hores i ofereix visites guiades gratuïtes per a descobrir tots els secrets de la volta al món a vela de la mà de guies especialitzats. El tour inclou la visita a l'interior del vaixell de competició Brasil 1, un model VO70 que va participar en l'edició 2005-2006 de la Volta al Món a Vela. Les visites en anglés seran a les 11:30 i 17:00 hores, i en castellà a les 12:30 hores i les 18:00 hores. Així mateix, es podrà provar el simulador de regata The Ride, en els següents horaris: 12:20, 12:40, 13:00, 15:20, 15:40, 16:00, 17:20, 17:40. Finalment, s'oferirà l’espectacle de dansa i pintura Connectats a les 21:00 hores, amb entrada lliure fins a cobrir aforament. És el retrat d'una peça de dansa contemporània on la pintura, la dansa, l'acrobàcia i el teatre físic conflueixen per a crear un llenguatge escènic sense text.

També et pot interessar

stats