Polèmica per la imatge masclista d'una falla de Borriana

La falla l'Escorredor defén que 'Què bé viu Batiste el primitiu' està concebut des de la sàtira

Monument de la falla l'Escorredor de Borriana
Monument de la falla l'Escorredor de Borriana / À Punt

La polèmica envolta un monument de Borriana, el que l’artista Luis Herrero ha plantat per a la falla Escorredor, i que presenta com a figura central un home prehistòric sometent una dona.

Col·lectius com el Front Abolicionista del País Valencià consideren aquesta falla sexista i per això han convocat una concentració per a divendres de vesprada i exigeixen que es retire.

Des del compte d'Instagram @laorejaverdedevirginia defenen la responsabilitat que tenen els monuments fallers en l'educació i conscienciació de la societat: "No volem que en ells es promoga la cultura de la violació [...] L'art també educa i no tot és vàlid". I afegeixen que "malgrat que és una figura que ja s'ha plantat amb anterioritat i que representa un polític (l'home primitiu) que s'agarra a la dona per motius polítics o personals, no és excusa. Hi ha altres maneres de representar això". I conclouen, "al costat d'aquestes falles les institucions col·loquen punts violeta. Si deixàrem de normalitzar i justificar la cultura de la violació, tal volta no caldria tindre'ls".

Altres comptes feministes també s'han sumat a la protesta en les xarxes socials replicant aquest missatge. És el cas de Sindy Takanashi (@sindytakanashi), feminista i presentadora del programa Las Uñas amb més de 219.000 seguidors. "De què ens hem de riure les dones? De com es normalitza i es fa burla de la violència sexual?", escriu en una publicació.

En canvi, des de la mateixa comissió i des de la Federació de Falles de Borriana apunten que el monument està concebut des de la sàtira.

En el monument Que bé viu Batiste el primitiu, la figura central de la falla és un home, caracteritzat de l’època prehistòrica que agafa una dona per la roba interior. La comissió defén que és una escena que no ofén ningú, perquè està basada en la sàtira.

El mateix argument comparteixen des de la Federació de Falles de Borriana, que assegura que aquest mateix monument el va plantar la falla Cuba-Literat Azorín de València el 2005 i no va alçar tantes crítiques.

Monument de la falla Cuba-Literat Azorín de l'any 2005
Monument de la falla Cuba-Literat Azorín de l'any 2005

No ho veuen així moviments feministes que, amb etiquetes com #NoApologiaDelicte o #Noviolenciamasclista, han convocat una concentració per a aquest divendres en considerar que ninots així afavoreixen la violència contra les dones. 

Cartell de la convocatòria per protestar contra la falla l'Escorredor de Borriana
Cartell de la convocatòria per protestar contra la falla l'Escorredor de Borriana

També et pot interessar

stats