Picasso avalota els col·leccionistes: un retrat de seua la musa supera els 103 milions de dòlars

El quadro, on apareix la dona en una postura atípica i amb cridaners colors, va eixir a la venda per 45 milions de dòlars a Nova York, però de seguida va incrementar el seu preu

Una dona observa el quadre de Picasso que s'ha venut per més d'un centenar de milions d'euros
Una dona observa el quadre de Picasso que s'ha venut per més d'un centenar de milions d'euros / Efe

Un dels retrats que Picasso va pintar de la seua musa Marie-Thérèse Walter, considerat pels experts com a una obra excepcional perquè la dona apareix en una postura diferent de la resta de retrats, ha assolit l’astronòmica xifra de 103,4 milions de dòlars, uns 85 milions d’euros, en una subhasta de Nova York. Aquest quadre se subhastava només unes hores després d’un altre retrat d’una altra musa, pel qual van pagar quasi 21 milions d’euros, amb els impostos inclosos. 

En l’últim retrat subhastat a Nova York, pintat amb vibrants colors, apareix Marie-Thérèse asseguda sobre una cadira negra prop d'una finestra. Precisament en aquesta postura radica l’excepcionalitat de Femme assise près d"une fenêtre (Marie-Thérèse), ja que Picasso solia pintar-la tombada, nua, amb els ulls tancats i perduda en el seu propi pensament.

Aquest quadro de quasi metre i mig d'alt per 1,14 metres d'ample tenia un preu de partida de 45 milions de dòlars. Poc després ja va superar els 55 milions, el valor aproximat que li havien atorgat els experts de la casa de subhastes, però les licitacions van anar pujant fins a tancar-se la compra per 90 milions, import al qual després se li van sumar les taxes i els impostos.

L’artista cubista va pintar aquest retrat de la seua musa i amant el 1932, un dels anys més productius i cobdiciats de l’artista: "Tot el món vol una de les seues obres de 1932", apuntava Vanessa Fusco, codirectora de la subhasta d'Art del Segle XX d'aquest dijous de Christie's.

En el quadre de cubisme curvilini es veu a una Marie-Thérèse, que va conéixer Picasso als 17 anys, quan el pintor en tenia 45, asseguda en una cadira negra enfront d'una finestra, vestida de roig i verd, i les seues extremitats pintades de color lila.

El pintor espanyol va crear Femme assise près d"une fenêtre (Marie-Thérèse) l'octubre de 1932 en el Château de Boisgeloup de Picasso, a la Normandia, i forma part d’una sèrie de retrats de Marie-Thérèse que van ser exposats en la mostra Picasso, 1932: Love, Fame, Tragedy, que el 2017 i 2018 es van mostrar al Tate Modern de Londres i al Museu de Picasso de París.

Aquest Picasso es venia només unes hores després que se subhastara un altre retrat d’ell, el que li va pintar a Françoise Gilot, que també va ser una de les seues muses. El quadre d’aquesta dona Femme assise en costume vert es va vendre per 18 milions de dólars, uns 20,9 milions després de les taxes i els impostos.

Tràfic amb obres de l'artista

El fet que Picasso siga un dels artistes més cobdiciats, fins i tot ha motivat importants penes per als qui han traficat de manera il·lícita amb les seues obres. Com li va passar al banquer Jaime Botín, qui va ser condemnat per un delicte de contraban de béns culturals per voler traure amb vaixell un Picasso amb la intenció de vendre'l al Regne Unit. Va ser condemnat a tres anys de presó i a una multa de 91,7 milions d'euros. 

També et pot interessar

stats