'Els nenúfars' de Monet se subhasta per setanta milions d’euros

'Le bassin aux nymphéas', una de les obres icòniques de l'última etapa del pintor, quasi va doblar el preu d’eixida en una subhasta a Nova York, on també es van vendre obres de Picasso

El quadre "Le Bassin aux nymphéas", de Monet, que s'ha subhastat a Nova York per més de setanta milions d'euros
Quadro de Monet que s'ha subhastat a Nova York / Sotheby's

“Un dels quadres més excepcionals de Monet”, com el qualifiquen els experts en art, s’ha venut per més de 70 milions de dòlars. És l’import que han pagat per ell en una subhasta de Sotheby’s, celebrada a Nova York, on pràcticament ha doblat el preu d’eixida i només en la tercera licitació.

Es tracta d’un quadro, Le bassin aux nymphéas, de la reconeguda sèrie de nenúfars, que Claude Monet va pintar entre 1917 i 1919. En la mateixa subhasta es va vendre un retrat de Picasso per més de 18 milions d’euros. 

D’un metre d'alt i dos metres d'ample, l’oli del pintor francés és una obra icònica d’un dels màxims exponents de l’impressionisme. Segons asseguren els especialistes, aquesta obra de Monet correspon a la revolucionària producció dels últims anys del pintor, que va inspirar les següents generacions d’artistes. 

De fet, l’obra va eixir a subhasta a Nova York per 40 milions d’euros, però prompte, en la tercera licitació es va adjudicar per 70,3 milions d’euros. 

La de Monet no va ser l’única obra milionària que s’ha venut a Nova York. En l’última subhasta de la ciutat dels gratacels també s’ha adquirit un retrat que l’espanyol Pablo Picasso va pintar de Françoise Gilot, la seua musa i parella durant una dècada, per 18 milions de dòlars, una quantitat que va ascendir a 20,9 milions després de les taxes i els impostos.

Femme assise en costume vert va ser l'miobjecte de desig de dos compradors, un des de Nova York i l'altre des de Hong Kong, que es van batre en duel per un quadre que no eixia a subhasta des de feia 35 anys.

La peça pertany a un excepcional grup de quadros que l’espanyol va crear durant l'hivern de 1952 i la primavera de 1953, durant el temps en què Picasso i Gilot van viure junts amb els seus dos fills, Claude i Paloma, a la vila La Galloise in Vallauris, a França. 

Carbonets i dibuixos de l'artista espanyol

De Picasso, també es van vendre el dibuix de carbonet i pastís Tête de femme per 1,08 milions de dòlars, el dibuix al llapis Quatre nus à la colombe per 1,04 milions de dòlars, i un altre dibuix al llapis, Trois nus debout et personnage, per 1,47 milions de dòlars. 

En una subhasta, també es van vendre diverses peces del nord-americà d'origen haitià Jean-Michel Basquiat, un dels artistes més apreciats del moment, i del mexicà Diego Rivera.

Amb sols unes hores de diferència, també se celebrava una altra subhasta a Madrid, en la qual es venia una obra de Josep de Ribera. En aquest cas, que l’eccehomo del pintor xativí eixia per un preu inicial de 90.000 euros, la subhasta finalment va quedar deserta. 

També et pot interessar

stats