Eleven la condemna a Botín a 3 anys de presó i 91,7 milions per contraban amb un Picasso

La jutgessa que va signar la sentència rectifica per un error en el càlcul de la imposició de la pena.

Quadre 'Cap de dona jove' del pintor malagueny Pablo Picasso, obra de 1906
Quadre 'Cap de dona jove' del pintor malagueny Pablo Picasso, obra de 1906 / Arxiu

El jutjat penal número 27 de Madrid ha rectificat la sentència contra l'expresident de Bankinter Jaime Botín, a causa d'"un error" en les penes imposades. El banquer va ser condemnat per un delicte de contraban de béns culturals per voler traure amb vaixell un Picasso amb la intenció de vendre'l al Regne Unit i després de la revisió, augmenten la pena de presó a tres anys i un dia. La multa s'eleva a 91,7 milions d'euros. 

Havien condemnat Botín a una pena de 18 mesos de presó i 52,4 milions d'euros per aquest delicte al gener. Aquest aclariment de sentència arriba després dels escrits del ministeri fiscal i de l'Advocacia de l'Estat en què demanaven a la jutgessa que la va dictar l'aclariment "per haver observat un error en la imposició de la pena".

L'obra passarà a les mans de l'Estat

Amb aquesta revisió, contra la qual hi ha recurs, el jutjat penal número 27 de Madrid condemna el banquer per intentar traure el quadre de Picasso Cap de dona jove per a vendre'l al Regne Unit sent "plenament conscient" que el govern li ho havia prohibit. L'obra, taxada en 26 milions, passarà a les mans de l'Estat. 

La jutgessa entén que "en ser el quadre de l'any 1906, sobra qualsevol discussió sobre la qualificació del bé com d'interés cultural o sobre la catalogació". A més, l'obra en qüestió, "és un clar exemple de patrimoni històric espanyol, ja que és una contribució dels espanyols al món de l'art". Per això, hi concorre un delicte de contraban.

També et pot interessar

stats