La periodista Sonsoles Ónega guanya el Planeta amb una novel·la històrica d’empresaris gallecs
La trajectòria d’una família que construeix un imperi conserver, amb episodis a Cuba i Galícia, s’emporta la 72a edició del premi millor dotat de les lletres espanyoles
La història d'una família d’empresaris gallecs que ha creat la periodista i escriptora Sonsoles Ónega ha merescut enguany el premi Planeta, el guardó de les lletres espanyoles millor dotat del món, amb un milió d’euros, i que es feia públic aquest diumenge a la nit. Amb Las hijas de la criada, la mediàtica periodista s’ha convertit en la guanyadora de la 72a edició d’aquest prestigiós guardó. Una biografia d’Alexandre el Gran, que ha escrit Alfonso Goizueta, ha quedat com a finalista.
Ónega havia presentat la seua obra sota pseudònim. La periodista, que condueix un programa a Antena 3, cadena d'Atresmedia, que és del mateix grup empresarial que Planeta, narra en la seua proposta literària, que es publicarà el 8 de novembre, la història d'una família d'empresaris gallecs, els Valdés, durant els tres primers terços del segle XX.
La trama contempla fragments a l’exòtica Cuba i la misteriosa Galícia i retrata una família en què les dones construeixen un imperi conserver en la seua terra natal, encara que un terrible secret marcarà les seues vides per sempre.
En nom del jurat, un dels seus integrants, Juan Eslava Galán ha definit l'obra guanyadora com "una novel·la històrica amb rivets de trama romàntica, que conta la història de dues xiquetes, una rica i una altra pobra, intercanviades en nàixer, un tema clàssic en la literatura i en la vida", que serveix a l'autora per a relatar la vida de tres generacions de dones.
Arranca a la Galícia del 1900 i és la indústria de la conserva narrada a través d'una família d'empresaris que va construir un imperi i va estar en totes les guerres sense perdre’n cap
En rebre el veredicte del jurat del premi Planeta, la periodista, filla del també periodista Fernando Ónega, ha expressat la seua felicitat per haver guanyat un guardó amb el qual “mai de la vida” havia somniat. "La novel·la arranca a la Galícia de la mar el 1900, la Galícia que va construir un imperi en una llanda, la indústria de la conserva narrada a través d'una família d'empresaris que va construir aquest imperi i que va estar en totes les guerres sense perdre’n cap", ha expressat Sonsoles Ónega.
En la novel·la guanyadora de la 72a edició del Planeta hi ha "un episodi cruel, és una novel·la d'amor, de cerca de la veritat, de desamors i de personatges mancats d'afecte", com ha detallat la seua autora. "No hi ha personatges fràgils o febles, sinó que hi ha dones valentes que van treballar en la mar i el continuen fent-ho sense cap reconeixement", ha afegit.
La biografia d'Alexandre el Gran, finalista
D’altra banda, l’autor de l’obra finalista, La sangre del padre, es basa en el que ell mateix ha qualificat com “un personatge irrepetible en la història”, Alexandre el Gran.
Amb només 23 anys, Alfonso Goizueta planteja una biografia que reflecteix com Alexandre el Gran va abandonar la llar i va començar un viatge iniciàtic i el lector podrà veure "com va anar canviant la seua concepció de la política, de l'amistat o l'amor".
Vora un miler de personalitats de la cultura, l'empresa i la política van assistir aquest divendres a la vetlada literària. Entre elles estava la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, i el d'Universitats, Joan Subirats.