Pep Gimeno, "Botifarra": “Gràcies a les dones estic cantant. El 90% dels temes que he gravat ha sigut per elles”

El cantant xativí presenta el seu nou senzill, "Ja ve l’aire", que dona títol al disc que presentarà al gener i que comptarà amb un marcat protagonisme femení

Una de les escenes del videoclip de 'Ja ve l'aire', que cante Botifarra o Titana
Una de les escenes del videoclip de "Ja ve l'aire", que canten Botifarra i Titana / À Punt NTC

Assegura que la majoria dels temes de la seua discografia han eixit a la llum gràcies a les dones, principals conservadores de la tradició dels romanços. De fet, la cançó de Pep Gimeno, “Botifarra”, que aquest dimecres ha vist la llum i que dona nom al disc que es presentarà al gener, Ja ve l’aire, recull la tradició oral, cantada, de les treballadores del sector agrícola.

Així ho ha reconegut ell mateix aquest dimecres, quan ha acudit a Les notícies del matí a presentar l’aperitiu del seu últim treball, al que dona títol aquest senzill i que tindrà un marcat protagonisme femení, segons ha avançat.

De fet, la primera de les cançons, que ja es pot escoltar, la de "Ja ve l’aire", la interpreta junt amb Noelia Llorens, "Titana", i és un cant de faena que reivindica el treball femení als magatzems i al camp. Ha col·laborat amb ella, així com amb unes altres artistes de les quals no ha volgut revelar el nom, perquè té un “bon vincle” musical, però també per a donar suport a la gent jove.

Em vaig criar amb la mare de ma mare, que em cantava cançons. Vaig pensar que eren un tresor i que s'havien de conservar Botifarra

“Cal donar suport a la gent jove, ja que a nosaltres, els de la meua generació, no ens el van donar”, afirmava Botifarra en Les notícies del matí. Amb el seu nou treball, a més del reconeixement a la joventut, pretén també ser un reconeixement a les dones, a qui atribueix bona part de la responsabilitat a l’hora de conservar la tradició oral cantada i la nostra llengua.

En preguntar-li des de quan recupera aquestes narracions cantades, sorprén la seua resposta: des dels 11 anys. I és que, com ha admés en Les notícies del matí, començava a escoltar romanços de ben menut, quan ja li’ls escoltava a la seua àvia. “Em vaig criar amb la mare de ma mare, era molt romancera i em cantava cançons. Vaig pensar que eren un tresor i que s'havien de conservar”, ha exposat emocionat en recordar la seua àvia.

He estat en actuacions a Granada, La Rioja... i veus a la gent igualment emocionada, perquè la cultura popular és la mateixa a València, a La Rioja o a Andalusia Botifarra

Des del seu punt de vista, aquest llegat tradicional que han conservat dones com la seua àvia, s’ha enfortit durant els últims anys, en què la música en valencià és apreciada fins i tot més enllà del nostre territori. “He estat últimament en actuacions a Granada, La Rioja... i veus a la gent igualment emocionada, perquè en realitat la cultura popular és la mateixa a València, a La Rioja o a Andalusia”, explicava Botifarra.

Ara per ara, Botifarra pronostica una llarga vida per a la música en valencià, que travessa un bon moment gràcies a les cantants joves que aposten per la nostra llengua a l’hora de desenvolupar la seua carrera musical: "Recorde molt la figura de Vicent Torrent quan va començar en la Dictadura. I ara el més bonic és veure que la gent jove continua i que això perdura".

Presentació el 13 de gener

El nou disc del cantant xativí s’estrenarà el 13 de gener al Palau de les Arts de València, en un concert “amb sorpreses” que s'emmarca en el cicle de músiques valencianes que per primera vegada acollirà l'auditori.

En aquest nou llançament discogràfic i la gira que l'acompanyarà, Botifarra estarà acompanyat d’una nova banda, que integren Tóbal Rentero, Jordi Pastor, Robert Moreno, Miquel Pérez i Martina Sabariego.

El també cantautor xativí Feliu Ventura ha tingut una participació important en la gènesi del nou àlbum com a lletrista. A més, l’àlbum comptarà amb col·laboracions d'altres artistes que sumaran les seues veus a la de Pep Gimeno i que s'anunciaran pròximament. 

Pep Gimeno ‘Botifarra’ estrena hui el seu nou àlbum 'Ja ve l’aire'. I ens ho ha presentat en directe en 'Les notícies del matí'.

També et pot interessar

stats