El cant d’estil pren hui el centre de València

Enguany es recupera la part itinerant de la festa, per a compensar els dos anys d’absència per la pandèmia

Aquest diumenge s'ha celebrat el Dia del Cant d'Estil / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 d'octubre 2022 - 12:56 Actualitzat: 02 d'octubre 2022 - 22:10

Cantadores i cantadors com Carles Dénia, Carme de Benicalap, Titana, Christian Penalba, versadors com Carlos Bahilo, grups de percussió i dolçainers com la Colla d'Ontiyent i instrumentistes com Víctor Gámez i Pep Juste han pres aquesta vesprada els carrers del centre de València per a celebrar, un any més, i ja en van sis, el Dia del Cant d'Estil Valencià. Els artistes han interpretat mostres de cant valencià d’estil i albades de l’Horta de València, amb la càrrega d’expressivitat vocal que els caracteritza. 

El programa ha començat a les 17 hores amb la primera part de la festa, la part itinerant. El recorregut s'ha recuperat enguany des de la pandèmia i ha partit des de tres punts diferents: la plaça de l’Ajuntament, la plaça del Mercat i la plaça de la Reina, acabada d'estrenar després de les obres. Els actes han conclòs a les 19 hores al claustre gòtic del Centre del Carme, on la festa ha acabat amb cants i música.

Durant l’itinerari, que ha sigut més llarg per a compensar els dos anys d’absència per la covid, cantadors, dolçainers, versadors i músics de vent i corda han amenitzat els recorreguts.

Qui són els cantadors i músics d'enguany?

Enguany han participat com a cantadors i cantadores Mari Carmen Villar ‘Carme de Benicalap’, Noèlia Llorens ‘Titana’, Paqui Gijón ‘Paquita la del Pedralbí’, Marian Salido ‘Marian de Gandia’, Jacint Hernández ‘Jacint d’Alcàsser’, Carles Dénia, Christian Penalba, de l’Alcúdia, i Joan Civera ‘Joan de la Malva-Rosa’. Els versadors han sigut Fernando Ferrer ‘Fernando el Ratllat’ i Carlos Bahilo. 

Pel que fa als instrumentistes, Víctor Gámez ha tocat el trombó, Enrique Doménech el clarinet, i Carlos Sánchez la trompeta, mentre Pep Juste al guitarró, i Julián Romero i Juanjo Andrada a la guitarra han fet el mateix amb els instruments de corda. També ha participat en les celebracions el grup de percussió i dolçainers la Colla d’Ontinyent. 

El cant d’estil i les albades són les dos branques del cant tradicional valencià, un conjunt de cants i música de diferents punts de la Comunitat Valenciana d’àmbit rural i de tradició oral. El gènere, que té els seus orígens a la segona meitat del segle XIX, s’interpreta individualment per cantadors i versadors en contextos socials i festius. 

També et pot interessar