El cant valencià es fa viral de la veu d'una jove d'Oliva

Maria Bertomeu va matricular-se al conservatori de Catarroja perquè és l'únic on es pot estudiar aquesta especialitat

Maria Bertomeu es fa viral

Maria Bertomeu Soria, simplement "la Maria" en xarxes, va pujar dilluns un vídeo on cantava una havanera en la intimitat de la seua habitació. En només qüestió d'uns minuts, la publicació va començar a compartir-se de manera exponencial i en poc més d'un dia el vídeo ja ha superat les cent mil reproduccions. Maria ens conta que en un principi es va sentir desbordada, però prompte es va sentir agraïda per tant de missatge positiu.

La cançó amb què es va arrancar és una havanera d'Alcàsser (Horta Sud) titulada 'Arranquen vinyes', la lletra de la qual parla de qui treballa la terra. La seua veu va commoure usuaris com ara Cesk Freixas, Xavi Sarrià o Feliu Ventura, qui van reaccionar amb comentaris positius i d'ànim cap a la jove de 23 anys. En 48 hores, Maria ha quadruplicat els seguidors: "Això demostra que la gent té interés per aquest tipus de música", ens comenta. L'hem visitada al conservatori on estudia per poder escoltar una versió més extensa de la cançó:

El cant valencià més enllà de les albaes

Aquesta valenciana d'Oliva es va matricular al conservatori de Catarroja perquè és l'únic centre en tota la Comunitat Valenciana on es pot estudiar cant valencià. "Sempre m'ha agradat la cultura popular valenciana i em sembla molt interessant seguir contant i cantant allò que s'ha fet tradicionalment". Admet que no coneixia en profunditat el cant valencià fins que va arribar al conservatori i que va començar a interessar-s'hi a partir de les albaes. Ara, a les classes del grau professional que cursa, s'endinsa en els ritmes de les jotes, fandangos, havaneres i en tots els diferents gèneres del patrimoni musical valencià. El seu professor, el músic Xavi de Bétera, afirma que no és comú que algú tan jove s'interesse pel cant tradicional i es mostra il·lusionat amb l'alumna més jove de l'especialitat: "Maria li dóna un toc personal, un aire fresc a la música tradicional".

També et pot interessar

stats