Els pelegrins de les Useres inicien el seu camí cap al Penyagolosa
Els Camins del Penyagolosa lluiten per a ser declarats Patrimoni Mundial de la UNESCO.
Ha arribat el dia. Com cada últim divendres d'abril, els 13 pelegrins de les Useres han partit des de l'església major de la localitat per a recórrer el camí que els portarà fins a Sant Joant de Penyagolosa. Una tradició ancestral que lliuta per a ser declarada Patrimoni Mundial de la Unesco i que cada any atrau milers de participants d'arreu el món.
Després de la missa de primera hora del matí, els pelegrins han eixit de l'església a les huit acompanyats pel silenci sepulcral de les persones que s'hi havien aplegat per a assistir al moment solemne. Un silenci que només ha sigut trencat pel so de les campanes.
Des d'ací, la comitiva recorrerà els 35 quilòmetres que separen les Useres del santuari de Sant Joan de Penyagolosa, on passaran la nit per a tornar l'endemà al punt de partida. El camí, amb un desnivell de més de 1.000 metres, passa per Sant Miquel de les Torrocelles, Llucena, Xodos i Vistabella del Maestrat.
Són 13 pelegrins, d'edats compreses entre els 28 i els 55 anys, que representen Jesucrist i els 12 apòstols i que estan acompanyats pel rector, els depositaris i tres cantors que entonen lletanies. Al seu pas, els veïns agranen i adornen el camí amb flors i fulles verdes a manera d'homenatge.
El de les Useres és un dels deu camins històrics que porten a Sant Joan de Penyagolosa, un reclam que s'està convertint en el gran impulsor del turisme a Castelló. Tant és així que en municipis com les Useres o Vistabella del Maestrat ja costa trobar habitacions lliures per a passar el cap de setmana de la pelegrinació.
Amb l'objectiu de convertir el patrimoni immaterial de Castelló en un recurs turístic i cultural que genere noves oportunitats en els pobles de les comarques de l'interior, la Diputació de Castelló acaba de publicar la Guia Oficial de Camins del Penyagolosa. La guia ja s'està distribuint en establiments turístics i en hotels de la zona.
El Camí dels Pelegrins de les Useres, declarat Monument Natural per la Generalitat, és un dels pelegrinatges més antics i simbòlics de la Comunitat Valenciana i perviu sense canvis des del segle XIV. És una de les tradicions més arrelades a la comarca de l'Alcalatén.