Les pel·lícules sobre identitat i pederàstia, guanyadores de la Berlinale

‘Synonymes’, de Nadav Lapid i ‘Gracias a Dios’, de François Ozon, han sigut guardonades amb l’Os d’Or i el de Plata, respectivament.

El director del festival Dieter Kosslick, amb una de les membres del jurat del festival, Juliette Binoche
El director del festival Dieter Kosslick, amb una de les membres del jurat del festival, Juliette Binoche / Felipe Trueba (Efe)

La pel·lícula Synonymes, dirigida per l’israelià Nadav Lapid, ha aconseguit l’Os d’Or de la Berlinale. La cinta premiada recrea les experiències juvenils del director mateix i conta com un israelià arriba a París i li furten la roba la primera nit. Només la solidaritat d’una parella l’ajuda a eixir de la situació. Així, amb un toc d’humor, Lapid aprofita per a reflexiona sobre la identitat: què significa ser francés o israelià o jueu?

L’Os de Plata ha sigut per a la pel·lícula de François Ozon Gracias a Dios, una dura crítica al silenci de l’Església catòlica pel que fa als casos de pederàstia.

El jurat ha recompensat també el cine alemany amb l’Os de Plata a la millor direcció per a la directora Angela Schenelec amb el film Ich war zuhause, aber (‘Estava a casa, però’) i l’Os d’Or al millor curtmetratge, Umbra, de Florian Fischer.

Per últim, la producció xinesa So long, my son ha sigut guardonada amb els premis de millor actriu i actor.

Directores catalanes al festival

El curt Suc de síndria de la barcelonina Irene Moray ha guanyat una nominació als Premis del Cinema Europeu. El curt narra la història de Bàrbara (Elena Martín), una jove que ha passat per un episodi traumàtic i intenta redescobrir el sexe amb l’ajuda de la seua parella (Max Grosse Majench). 

A certamen també hi ha participat la directora Isabel Coixet amb la pel·lícula Elisa y Marcela, a pesar de l’oposició d’alguns operadors de cine d’incloure-la en el certamen per haver sigut produïda per Netflix. No obstant això, finalment la cinta no ha obtingut cap premi. 

També et pot interessar

stats