La pel·lícula 'CODA' i Penélope Cruz, favorites d'última hora per als Oscar

Les quinieles aposten per l'actriu espanyola en l'entrega dels guardons. La cerimònia no retransmetrà el lliurament de huit premis, entre els quals el de millor documental, edició o música original

CODA, una de les candidates a l'Oscar a millor pel·lícula
'CODA', una de les candidates a l'Oscar a millor pel·lícula / Apple TV

El Dolby Theatre de Los Angeles torna a estendre la catifa roja aquest diumenge. Els amants del cine tenen una cita amb la gala dels Premis Oscar, una 94a edició amb una forta presència espanyola en comparació amb anys previs.

Aquesta nit Penélope Cruz, Javier Bardem, Alberto Iglesias i Alberto Mielgo sabran si s'emporten la desitjada estatueta a Espanya. Cruz és, a priori, la que té més possibilitats després que la crítica s'haja posicionat a favor seu en les darreres setmanes. I és que els últims reconeixements que l'actriu madrilenya ha rebut pel seu paper en Madres paralelas, de Pedro Almodóvar, són els prestigiosos premis de la crítica de Los Angeles i de la Societat Nacional dels Crítics de Cine als Estats Units.

Caldrà veure també si Bardem ha convençut els votants amb la seua interpretació de Desi Arnaz en Ser los Ricardo per damunt d'altres favorits, com Will Smith en King Richard o Andrew Garfield en Tick, tick...BOOM!

En el cas que guanyaren podríem veure la parella en directe agrair els seus premis, però aquest no serà el cas dels altres candidats espanyols.

Menys categories televisades i més protagonisme de l'audiència

Alberto Iglesias, nominat per la música original de Madres paralelas, i Alberto Mielgo, pel seu curtmetratge d'animació, The Windshield Wiper, hauran de conformar-se amb una ràpida aparició pregravada en cas que pugen a recollir l'estatueta. Tal com van anunciar al febrer, els Oscars no retransmetran en directe huit de les 22 categories que premien. Aquestes són música original, curtmetratge, curtmetratges d'animació i curtmetratge documental, edició, maquillatge i perruqueria, disseny de producció i so.

Un canvi que ja es va intentar implementar d’una manera similar el 2019, però que es va deixar de costat a causa de la forta controvèrsia que va despertar. El 2022 ha sigut la vençuda, i l’acadèmia ha decidit prioritzar l’atenció de l’audiència i el dinamisme de la gala que, amb aquests canvis, permetrà donar més temps a esquetxos d’humor i números musicals, tal com va indicar en un comunicat el president de l’Acadèmia de Cine, David Rubin.

En aquesta línia, l'acadèmia integra com a novetat una nova categoria: la pel·lícula més votada pel públic a través de Twitter, amb l'objectiu d'atraure l'audiència interessada en els blockbusters, com la pel·lícula Spider-Man: No way home, una de les possibles guanyadores.

'CODA' podria donar la sorpresa

El guardó més esperat de la nit, el premi a millor pel·lícula, és un dels que més incògnites desperta. A pesar que El poder del perro, de Jane Campion, és el llargmetratge que suma més nominacions enguany, es preveu que CODA puga ser la guanyadora després de l'augment de la seua popularitat en les darreres setmanes. Els actors i actrius d'aquest remake de la pel·lícula francesa del 2014, La família Bélier, han arribat fins i tot a visitar la Casa Blanca, i els han rebut el president dels Estats Units i la primera dama, Joe i Jill Biden.

Amb tot açò s'espera una nit reivindicativa, tant per part dels que s'oposen a l'eliminació de les huit categories de la gala com dels que donaran suport a Ucraïna en la guerra contra Rússia.

També et pot interessar

stats