Òpera, música popular i sarsuela en llengua de signes entre la programació teatral dels pròxims mesos

Destaca la cerimònia d’entrega dels II Premis Carles Santos de la Música Valenciana, al Teatre Principal de València, que serà retransmesa en directe per À Punt

A desembre, el grup de danses Alimara retrà homenatge a Salvador Mercado, fundador del grup i gran recuperador de les danses populars valencianes (IVC)
A desembre, el grup de danses Alimara retrà homenatge a Salvador Mercado, fundador del grup i gran recuperador de les danses populars valencianes (IVC)

Els teatres de la Comunitat Valenciana han presentat les diferents propostes artístiques que acolliran durant els pròxims mesos. Destaca la primera representació de l’òpera de les Arts Les mamelles de Tirésias al Teatre Principal de Castelló; la cerimònia d’entrega dels II Premis Carles Santos de la Música Valenciana, que potencien els artistes i la indústria musical valenciana, o la mítica sarsuela La verbena de la Paloma que arribarà al Principal d’Alacant amb l’orquestra titular i amb un valor afegit: trencar les barreres que separen el públic amb deficiències auditives i visuals dels teatres. 

A Castelló

Les mamelles de Tirèsias és una hilarant i surrealista òpera bufa, d’una hora de duració, que discorre sobre la diversitat sexual des de la narrativa de l’absurd i que s’ofereix en l’adaptació per a dos pianos feta per Benjamin Britten. Es representarà dijous 28 de novembre al Teatre Principal de Castelló i serà la primera representació de l’òpera de les Arts a la ciutat. Per a fer-ho, l’equip artístic i creatiu de la producció, juntament amb l’equip tècnic del teatre, es desplaçarà a la Plana aquest dia per a representar la mateixa funció en idèntics estàndards artístics i musicals que ha gaudit el públic de València al Teatre Martín i Soler.

Roger Vignoles, responsable musical del muntatge, i el valencià Jorge Giménez interpreten aquesta versió pianística, que canten els joves talents de la nova promoció del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo. El novaiorqués Ted Huffman signa la posada en escena.

Però no només hi haurà òpera a Castelló, el Palau de les Arts i l’Institut Valencià de Cultura amplien la seua col·laboració per a programar concerts simfònics i recitals gratuïts durant la temporada 2019-2020.

Les Arts al Belles Arts serà un cicle de recitals gratuïts dels cantants i pianistes del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo al Museu de Belles Arts. L’objectiu és l’obertura de la lírica a nous públics i escenaris. Les dates: 12 de desembre, 20 de febrer i 21 de maig.

Així mateix, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana mantindrà la seua presència en la programació de l’Auditori de Castelló i per a aquesta temporada presenta este ambiciós programa simfònic a càrrec de quatre destacats directors d’orquestra: 

- L’estatunidenc James Gaffigan inaugura, el 20 de desembre, el cicle “Les Arts és simfònic” a Castelló amb Ein Deutsches Requiem, de Brahms, amb la soprano Elena Tsallagova i el baríton Eric Owens com a solistes. L’ascendent director debuta amb l’OCV i el Cor de la Generalitat Valenciana en una de les obres més singulars del repertori sacre.

- Per la seua banda, l’italià Michele Mariotti, mereixedor del Premi Abbiati 2016 de la crítica italiana i un dels músics del país transalpí amb més presència internacional proposa per al 9 de febrer la Simfonia Haffner, de Mozart, i dues peces per a cor i orquestra: Pavana, de Fauré, i Gloria de Poulenc.

- Després de la seua memorable Novena de Mahler amb la formació titular de les Arts la temporada passada, Gustavo Gimeno, s’endinsa en el repertori rus. En la seua nova col·laboració amb l’OCV, dedicarà el concert del 8 de març a l’exuberància orquestral dels ballets russos amb dues de les pàgines més emblemàtiques del repertori: Petrushka i La sacre du printemps (‘La consagració de la primavera’), de Stravinski.

- Ivor Bolton tanca el cicle el 5 d’abril. L’actual titular del Teatro Real de Madrid i de la Simfònica de Basilea permetrà gaudir de les excel·lències del CGV i l’OCV amb una peça poc freqüent del repertori sacre, el Requiem en do menor, de Cherubini. Com a segona obra, Bolton dirigeix la Cinquena de Beethoven, peça central del gran repertori simfònic i inèdita per a la formació titular de les Arts.

A València

La programació musical del mes de desembre al Teatre Principal de València té quatre cites molt destacades que se sumen a la programació habitual de l’àrea de Música i Cultura Popular: 

- El Teatre Principal acollirà el dia 12 de desembre els II Premis Carles Santos de la Música Valenciana, la cerimònia d’entrega de guardons de les 18 categories que componen el certamen, que serà retransmesa en directe per À Punt. Els Premis Carles Santos tenen l’objectiu de potenciar els artistes i la indústria musical valenciana.

- El divendres 13 de desembre a les 20:00 h tindrà lloc un espectacle molt especial, que celebra els 30 anys d’Amores Grup de Percussió. El grup conclou aquest 2019, en què ha estat celebrant els seus 30 anys d’història, amb un concert-espectacle que representa una retrospectiva de la seua història i per tant, part de la mateixa història de la percussió, una família d’instruments que ha estat en l’avantguarda de la música contemporània. Pau Ballester, Ángel Garcia i Jesús Salvador, Chapi, s’envoltaran d’una llarga llista d’artistes convidats per celebrar tres dècades d’evolució de la literatura percussiva i d’amor per la música.

- El diumenge 15 de desembre a les 20.00, el Principal acollirà un altre espectacle destacat, Pep Botifarra & Pau Chafer Simfònic, un concert amb Pep Gimeno, Botifarra a la veu i percussió, Pau Chàfer al piano i arranjaments de l’orquestra, i l’Orquestra Simfònica Banda Primitiva de Llíria dirigida per Andrés Valero, a més d’una rondalla.

- El 21 de desembre, ja a les portes de les festes nadalenques, serà el torn d’El Ball de Torrent, una representació a càrrec del grup de danses Alimara que homenatja la figura de Salvador Mercado, fundador del grup i gran recuperador de les danses populars valencianes.

A Alacant

El Teatre Principal d’Alacant ha presentat ja el primer bloc de programació per a la primavera 2020 amb espectacles de teatre, música, dansa, humor i circ.

- 9 de febrer de 2020: el públic alacantí viurà una experiència pilot en l’àmbit nacional amb una exhibició de sarsuela inclusiva i accesible. La verbena de la Paloma arriba a Alacant amb la companyia Materlírica de Madrid i juntament amb l’ONCE interpretaran l’obra completa en llenguatge de signes i atenció acurada als programes de mà en braille i audioguies per a les descripcions de personatges, decorats, vestuari, etc.

- 13 de febrer 2020: Gran Gala d’Estreles de la Dansa, dirigida por José Carlos Martínez (premi nacional de dansa 1999) que reunirà a les principals figures del ballet internacional com ara Lucía Lacarra, Sergio Bernal, Mathew Golding, Miriam Mendoza, Carlos Pinillos, Filippa Castro, Iratxe Ansa, Igor Bacovich. 

- 15 de febrer de 2020: màgia i humor de la mà de Jandro i el seu últim espectacle Descabellado.

- 21 de febrer de 2020: concert de Dani Fernández, exintegrant de la boyband Auryn, que presenta el seu primer treball en solitari, Incendios.

- 22 de febrer de 2020: Beatriz Carvajal i Carlos Santos protagonitzen la comèdia Volvió una noche, amb text original de l’argentí Eduardo Rovner i dirigida por César Oliva.

-27 de febrer de 2020: el flamenc torna a Alacant amb l’art d’Amador Rojas i l’espectacle Poseidón y el hombre.

- 28 de febrer de 2020: Kulunka Teatre presenta Solitudes, una història que mitjançant l’humor parla de la soledat i la incomunicació entre els membres de la família. Un extraordinari treball de teatre de màscares que, sense paraules, deixa a l’escenari una gran dosi d’expressió. Este espectacle va ser guardonat amb el premi Max al Millor Espectacle el 2018.

També et pot interessar

stats