"Al novembre, ma mare sempre matava el porc. Ara només hi ha mosques": El canvi climàtic vist pels nostres majors

El Museu Valencià d’Etnologia recull 40 testimonis de llauradors i ramaders sobre com ha canviat l’entorn en els últims 50 anys

Una de les imatges de l'exposició 'El temps destarifat'
Una de les imatges de l'exposició 'El temps destarifat' / Diputació de València

"Els hiverns abans eren més freds i es notaven més les estacions. Al novembre, ma mare sempre matava el porc. Ara al novembre només hi ha mosques". Aquest és un dels testimonis del món rural que recull El temps destarifat. Percepció climàtica d’una generació, una exposició sobre el canvi climàtic a càrrec del Museu Valencià d’Etnologia. A través de les veus de 40 persones majors de tota la Comunitat Valenciana vinculades a la ramaderia i l’agricultura, l’ETNO mostra com ha canviat l’entorn al nostre territori en els últims 50 anys. 

Una de les dones majors que participen en l'exposició de l'ETNO
Una de les dones majors que participen en l'exposició de l'ETNO / Diputació de València

Cada participant relata una situació concreta derivada de l’escalfament global: el canvi de calendari de la transhumància, ja que els ramaders triguen més a baixar de les muntanyes per falta de fred; la necessitat de proveir d’aigua i pinsos els bestiars, l’avançament de les collites o l’increment dels costos d’aigua per a uns camps secs per falta de pluja. L’exposició també es deté en els canvis que es produeixen en l’àmbit domèstic: ja no són necessàries peces d’abric com abans i tampoc cal escalfar la casa com antany. Fins i tot s’han hagut d’endarrerir celebracions pròpies de l’entrada de l’hivern, com la matança del porc, que s’està fent més tard per l’excés de calor.

Una experiència de proximitat que conté projeccions audiovisuals que abasten tota la sala i enregistraments d’àudio amb les veus dels protagonistes.A més, l'exposició compta amb objectes que tenen molta relació amb l’evolució de l’oratge, com una gelatera de fusta, uns socs d’espart per a caminar per la neu o un cànter, l’utensili més utilitzat per a mantindre l’aigua fresca a l’estiu i calenta a l’hivern.

L’exposició es podrà visitar fins al 22 de març de 2022 a la sala Joan Francesc Mira del Centre Cultural la Beneficència de València.

També et pot interessar

stats