Les Normes de Castelló celebren el 90 aniversari amb música d’Al Tall, Mireia Vives o Auxili

Castelló per la Llengua culmina amb aquest gran espectacle musical els actes commemoratius de l’efemèride sota el lema “Una llengua per guanyar”

Cartell del concert de cloenda dels actes commemoratius del 90 aniversari de les Normes de Castelló
Cartell del concert de cloenda dels actes commemoratius del 90 aniversari de les Normes de Castelló / Castelló per la Llengua

La plataforma unitària Castelló per la Llengua, que engloba més de 25 entitats representatives de la societat civil castellonenca, ha organitzat durant el 2022 els actes commemoratius del 90 aniversari de les Normes de 1932, sota el lema “Una llengua per guanyar”. Un lema que és una clara referència a Joan Fuster quan va dir que “La llengua no ens la regalarà ningú, l’haurem de guanyar dia a dia”, segons ha explicat la presidenta de Castelló per la Llengua, Maria Nebot, que ha lamentat la situació de retrocés pel que fa a l’ús social que pateix el valencià actualment. Per això ha apel·lat a tota la ciutadania a fer servir el valencià com a llengua d’ús habitual, “per a tindre una llengua viva ens ho hem de guanyar i fent servir la llengua és com guanya el valencià”, ha postil·lat.

La commemoració d’aquesta efemèride culminarà amb un acte central a Castelló de la Plana el 17 de desembre, amb un concert on participen més de deu artistes d’estils diversos que pretén situar la ciutat “al centre de la reivindicació lingüística i de l’escena musical i cultural valenciana”. 

Obrirà l’acte Parint Versos, un projecte coral i musical amb veu de dona en què diverses artistes s’uneixen per a revalorar la música tradicional valenciana amb el cant d’albades, que versaran específicament sobre les Normes de Castelló i la promoció del valencià, tal com ha informat aquest dimecres Castelló per la Llengua en un comunicat. Les seguiran un dels grups que més ha representat la lluita pel valencià i inspiració per a molts grups valencians Al Tall, que després de deu anys de retir tornaran als escenaris acompanyats de la Unió Musical del Grau.

També hi participaran el duo format per Lola Bou i Manel Brancal, i Borja Penalba, Mireia Vives, Feliu Ventura i David Fernández, que posaran el to del concert “amb sons de cantautor, íntims i potents al mateix temps”. Auxili i JazzWoman, que han presentat nou disc enguany, faran ballar el públic des dels seus caràcters singulars amb estils variats i sons actuals. I per tancar l’acte, actuarà la Kinky Band, “que fa de cada directe una festa amb diversitat d'estils i diversió”. Tot propostes diverses amb el denominador comú de “projectar des de la música la nostra cultura i llengua en tots els àmbits”, conclou el comunicat.

Les entrades anticipades es poden adquirir al preu de 15 euros en aquest web, mentre que en taquilla tindran un cost de 18 euros.

Normes de Castelló

Les Normes de Castelló o Normes del 32 és l'acord que signaven, a Castelló de la Plana l'any 1932, representants del món de la cultura i del valencianisme polític i institucions culturals de tot el País Valencià. "Enguany, en el 90 aniversari de les Normes, i per ser l'Any Fuster, ens hem de mobilitzar per demostrar que som un poble orgullós amb la nostra llengua" ha explicat Pau Pons, representant de l’STEPV una de les entitats que coorganitza i patrocina l’acte.

Les Normes de Castelló són el punt de partida de l'ús del mateix model de llengua a banda i banda del riu Sénia i, per tant, simbolitzen la unitat de la llengua catalana, defensa el comunicat. Seguint aquest esperit d’unitat dels signataris de les Normes de Castelló, es crea la plataforma Castelló per la Llengua. “És per això que Escola Valenciana ha apostat decididament per commemorar aquesta fita. Perquè contra els qui ens volen dividits, nosaltres ens reivindiquem en la unitat per multiplicar les possibilitats de la nostra comunitat lingüística”, ha afegit Alexandra Usó, presidenta de l’entitat.

També et pot interessar

stats