La XVIII Nit d'Escola Valènciana distingeix Joan Francesc Mira i l'AVL
L'acte s'ha celebrat en l'auditori de Vila-real, on també s'ha presentat la imatge i el lema de les Trobades d’Escoles en Valencià 2022
L'auditori de Vila-real (Plana Baixa) ha acollit aquest dissabte la XVIII Nit d'Escola Valenciana, l'esdeveniment anual de lliurament de premis de l'entitat, que ha reivindicat "un gran pacte lingüístic i interterritorial pel futur del valencià" i un acord en què estiga representada "tota la societat civil, la política, els sindicats i les associacions de tots els territoris que compartim llengua".
En aquesta edició, l'escriptor, antropòleg, sociòleg i professor universitari Joan Francesc Mira ha rebut el guardó 'Josep Vicent Garcia' per la seua trajectòria individual "per tota una vida plasmant la realitat lingüística i social d'aquest país, inspirant a generacions senceres a sentir la nostra causa com a seua". Mira és considerat per l'Escola Valenciana com un dels referents de literatura valenciana contemporània, del qual destaca el seu treball assagista sobre la situació de la llengua, a més de les seues novel·les i reculls de contes i la traducció de grans clàssics, com la Divina Comèdia.
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua part, ha sigut distingida amb el Guardó Honorífic, amb el qual s'ha volgut reconéixer "la incomparable tasca per la normalització i representació de la nostra llengua" per part de l'entitat, i així, posar en valor el seu paper en l'elaboració de la normativa del valencià, a més d'eixamplar i millorar el seu ús. Representant a l'AVL ha recollit el guardó el seu president, Ramon Ferrer Navarro.
D'altra banda, el premi a l'Ús Social del Valencià ha anat per al departament de normalització lingüística de l'Ajuntament de Vila-real, per "l'esforç constant i la tasca que duen a terme des d'aquesta regidoria, que ha esdevingut llança, escut i exemple per a tots els que cada dia volem avançar junts en valencià". L'Associació Cultural Socarrats, també de Vila-real, s'ha endut el Guardó Extraordinari per "mantindre viva la flama de l'esperit Valencià i treballar de manera incansable els aspectes culturals que ens fan créixer com a poble i com a país".
Així mateix, l'Escola Valenciana ha aprofitat l'ocasió per a fer públic el lema, la imatge i les dates de les Trobades d'Escoles en Valencià 2022. Després que aquestes hagueren de cancel·lar-se en 2020 per primera vegada en més de 30 anys, i amb els actes simbòlics que van representar les ReTrobades en 2021, l'entitat ha anunciat que les Trobades 2022 s’obriran el 27 de març a Crevillent (el Baix Vinalopó ), Rafelbunyol (l’Horta) i Mutxamel (l’Alacantí). Durant els mesos d'abril i maig es faran parades en diversos punts de la Comunitat Valenciana i i l’última Trobada tindrà lloc el 28 de maig a Callosa d'En Sarrià (la Marina Baixa).
A més, en 2022 es marca el centenari del naixement de Joan Fuster, i per això l'Escola Valenciana s'ha marcat com a objectiu en aquesta edició continuar "treballant perquè s'eduque en llibertat a tots els xiquets i xiquetes del nostre país". En aquesta línia, el lema triat per a les Trobades 2022 és "l'Escola que ens fa lliures", que segons Badenes, és l'escola "de Joan Fuster i la de totes i tots els mestres que dia a dia ens fan, i ens han fet, persones lliures, amb consciència i capacitat crítica".
L'acte ha estat conduït per la periodista i poetessa vila-realenca Susanna Lliberós i dirigit per la dramaturga Núria Vizcarro. En acabar, la companyia Escandall Teatral ha representat a la Plaça Major de Vila-real l'obra Amagatalls secrets, que versa sobre el canvi climàtic, en particular, sobre la contaminació de plàstics a la mar.