El Museu de Belles arts compra quatre naturaleses mortes del pintor valencià del segle XVIII, Fèlix Lorente

El centre introdueix una representació del treball d'un artista valencià del que fins ara no tenia cap obra.

Un dels quadres comprats pel museu.
Un dels quadres comprats pel museu. / GVA

El Museu de Belles Arts de València mostrarà part del treball d’un artista valencià del que fins ara no tenia cap obra. El Museu ha comprat quatre natures mortes de Fèlix Lorente (1712-1787). La Generalitat ha explicat que les peces adquirides permeten entendre l'evolució de la naturalesa morta valenciana des de Yepes i March (els dos, autors del segle XVII) fins als artificis de Vitòria i les natures mortes i les flors del XVIII.

Aquestes quatre natures mortes corresponen "a la millor producció d'aquest pintor localitzada fins ara", segons representants de la Generalitat. Aquest argument es basa en la senzillesa compositiva, en disposar els objectes en un simple repeu que ajuda a emmarcar-ne la composició; en la qualitat pictòrica, tant la versemblança dels objectes (carnositat de les fruites, la lluentor dels metalls, la suavitat de les plomes), com una perspectiva correcta i, finalment, un fons fosc, que el vincula a la tradició pictòrica naturalista valenciana.

Lorente es va formar a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Santa Bàrbara (1754) i a la de Sant Carles (1768). També es va formar amb l'artista valencià Evarist Muñoz en la pintura religiosa i d'història, encara que ha transcendit més per les natures mortes. Les seues composicions són humils i es disposen sobre paisatges irreals o en espais interiors, preferentment sobre repeus com les obres adquirides. És un pintor la figura del qual està sent "redimensionada" en l'actualitat "per a retornar-li la importància que va tindre durant les dècades centrals del segle XVIII".

També et pot interessar

stats