Multa de 1.260 euros per als quatre activistes que es van oposar al desallotjament de Forn de Barraca

El jutge condemna una d'elles per un delicte de resistència i els altres tres, per un delicte de desobediència greu als agents de l'autoritat

Mural de la ja desapareguda Forn de Barraca
Mural del desaparegut Forn de Barraca / Europa Press

El jutjat penal número 6 de València ha condemnat al pagament d'una multa de 1.260 euros als quatre activistes que es van oposar al desallotjament de Forn de Barraca, una alqueria centenària expropiada i derrocada per les obres de l'autovia V-21 de València. Així es desprén de la sentència, en la qual el jutge condemna una de les activistes com a responsable d'un delicte de resistència, mentre que estima que els altres tres condemnats van cometre un delicte de desobediència greu als agents de l'autoritat.

Els fets es remunten al 16 de juliol del 2018, quan l'administració pública va ocupar a títol d'expropiació la finca situada a Alboraia (Horta Nord) per a executar les obres del projecte d'ampliació a tres carrils del tram Carcaixent-València de la V-21, declarades urgents per acord del Consell de Ministres, segons es desprén de la resolució, contra la qual és possible interposar recurs d'apel·lació.

L'actuació de l'administració i la necessitat de demolir la casa, en estat d'abandó, va provocar el rebuig de diverses plataformes cíviques i ciutadans no identificats, que el 18 de setembre del 2019 van accedir a l'immoble i hi van romandre de manera ininterrompuda amb la finalitat d'evitar la demolició, obstaculitzant els dos camins d'accés a la finca mitjançant col·locació de barricades.

Així mateix, segons consta en la sentència, van causar desperfectes de consideració en la maquinària utilitzada per l'empresa adjudicatària. També van dur a terme diverses conductes disruptives que van interferir en l'execució de les obres.

En aquest context, tres dels condemnats, majors d'edat i sense antecedents penals, i un altre condemnat, major d'edat i amb antecedents penals no computables a l'efecte de reincidència, es van endinsar juntament amb altres persones a la parcel·la hores abans del desallotjament de l'immoble.

Diverses patrulles de la Guàrdia Civil van accedir a l'interior de l'habitatge després de desbloquejar les portes mitjançant cisalles, maces i palanques. Els agents van requerir de manera successiva als condemnats que descendiren fins a la planta baixa i facilitaren el desallotjament. Aquests van desoir els seus requeriments, malgrat els advertiments, i finalment va ser necessari mobilitzar al Grup Especialista d'Intervenció de Muntanya i al Cos de Bombers. Les despeses ocasionades pel desplaçament dels vehicles de bombers implicats i del personal que va intervindre en el rescat dels acusats va ascendir a la quantitat de 329,66 euros.

També et pot interessar

stats