Mor el sociolingüista valencià Rafael Ninyoles
Va introduir conceptes com 'diglòssia' i 'conflicte lingüístic'.
El valencià Rafael Ninyoles Monllor, considerat un dels pares de la sociolingüística, ha mort aquest divendres a l'edat de 76 anys. Al costat de Lluís Vicent Aracil combateren la tesi del bilingüisme i aplicaren el concepte de diglòssia per a definir la situació lingüistica del valencià respecte del castellà a la Comunitat Valenciana. Des de fa més de 40 anys és un referent en la investigació sobre l’ús del valencià i la política lingüísitica.
Ninyoles va incorporar a la sociolingüística el concepte conflicte lingüístic amb la seua obra Conflicte lingüístic valencià (1969).
Els sociolèg valencià ha sigut professor de Sociologia en la Universitat de València i ha treballat com a expert a la Diputació de València i a la Generalitat . També ha publicat articles en diaris i revistes com Serra d'Or, Gorg, Cuadernos para el Diálogo o El País i ha colaborat amb el Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell. Va ser un dels fundadors d'Unió Democràtica del País Valencià, partit polític ja desaparegut.
Rafael Ninyoles va rebre en 2018 la Medalla d’Or de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua pel seu treball docent, a més d’una ingent producció escrita en valencià.
Mostres de condol
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha lamentat la mort del sociòleg a través de les xarxes socials: "Ens deixa el pare de la sociolingüística valenciana però el seu compromís i la seua petjada en la recuperació i l'ús social de la nostra llengua quedarà per sempre. Gràcies pel teu treball, imprescindible per a tots", diu el missatge.
El conseller de Cultura, Vicent Marzà, i el Consell Valèncià de Cultura (CVC) també s'han sumat al condol. El CVC ha desitjat que els valencians s'acosten a la lectura de l'obra de Ninyoles, "una de les millors reflexions sobre alguns dels problemes actuals dels valencians".