La mona d’Alberic continua sent una de les estrelles de la Setmana Santa

En alguns forns de la localitat de la Ribera Alta arriben a fer-ne 2.000 per dia, només de la tradicional

Mones d'Alberic / À Punt NTC

Els panous, mones o coques, segons la comarca, són els dolços per excel·lència de la Setmana Santa. Aquests dies de Pasqua, Alberic (Ribera Alta) es converteix en un lloc de peregrinació per a comprar la mona i en un punt de parada imprescindible per a tastar aquest dolç tradicional de reputació categoria extra.

À Punt ha visitat un dels forns del municipi per a veure com elaboren aquesta exquisidesa. Amb una rigorosa planificació de tot l'equip de la pastisseria, la producció ve marcada per la capacitat del forn i la cua de la clientela. No hi ha prou mans i, a torns, la família al complet s'implica en el negoci.

Vicent Moscardó, un dels forners, ha explicat a À Punt que el fet que Alberic siga un referent en la producció de la mona fa que durant aquestes dues setmanes treballen a estall i facen torns durant pràcticament les 24 hores del dia per a poder servir a tota la clientela. 

No només el veïnat d’Alberic gaudeix de les mones, a comprar-les acudeix gent de tots els municipis de la contornada i també de les comarques veïnes. Els compradors i compradores demanen coca o panou, depenent de la seua procedència, i ix a escena la mona de Pasqua d’Alberic, que viu la seua temporada alta.

Alona és una altra de les forneres que ha tret un moment entre tanta faena per a atendre a À Punt, i diu que des de les cinc de la matinada que obrin la botiga no para d’entrar gent i la plantilla no para de servir mones. 

L'especialitat de la casa és la mona amb caramull: clara d'ou muntada que es remata de forma artesanal. És un producte que vola, per això en cuinen 2.000 peces per dia. Però també fan altre tipus de mones: amb panses, sense anous, amb xocolate o de cabell d'àngel. Ingredients de proximitat per a elaborar les postres que posen el punt final a la Quaresma.

També et pot interessar

stats