El món faller se solidaritza amb la comissió Picaio de Puçol, que s'ha quedat sense monument

L'artista Joan Simó assegura que la comissió només li havia pagat poc més del 50% del pressupost fins al febrer i que, tot i això, la comissió s'ha emportat el monument infantil i un ninot gran de l'altre

Membres de la falla Picaio s'emocionen amb les donacions d'altres comissions
Membres de la falla Picaio s'emocionen amb les donacions d'altres comissions / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de març 2023 - 20:12 Actualitzat: 13 de març 2023 - 12:19

Comissions de tot el territori s'han bolcat amb la falla Picaio de Puçol (Horta Nord) després que aquest diumenge, que havia començat amb molta il·lusió perquè anaven a arreplegar els monuments, s'ha tornat en un malson en descobrir que s'havien quedat sense falla. L'artista faller que havia de fer els monuments, Joan Simó, assegura a À Punt que la comissió havia incomplit els terminis de pagament i que només havia pagat "un poc més del cinquanta per cent" entre gener i febrer.

La falla Picaio experimentava un nou cas d'angoixa en la comunitat fallera, molt semblant al que han viscut comissions de Torrent, Paterna, Carcaixent, Oliva i Alberic aquest dissabte en veure que no podien plantar el monument perquè l'artista no els l'entregava.

En aquesta ocasió, tal com explica Alberto Albalate, president de Picaio, s'havien desplaçat a Sueca (Ribera Baixa) aquest diumenge de matí, al taller del mestre faller Joan Simó, per a arreplegar les falles que li havien encarregat. La sorpresa se l'han enduta en descobrir que la falla infantil no estava acabada del tot, i que de la gran tan sols hi havia un ninot fet. A pesar que ja estaven quasi pagades, ja que l'últim abonament es fa una vegada plantades, Simó no ha pogut acabar-les a temps.

La raó que ha donat, tal com diu Albalate, és que són "dues persones treballant en els monuments i, a mesura que s'acosta la data, busca més gent perquè els ajuden, però aquesta vegada no ha pogut trobar ningú". La sorpresa també s'ha donat perquè la comissió havia quedat tan contenta l'any passat amb l'artista que enguany havien volgut repetir amb ell.

L'artista, per la seua banda, en declaracions a À Punt ha indicat que la comissió havia incomplit els terminis de pagament del monument i que només havia fet un pagament al gener i un altre al febrer, que representaven poc més de la meitat de l'import total dels monuments. Segons defensa Simó, des que ell i la comissió van subscriure el contracte, "abans de l'estiu", la falla havia d'anar fent-li pagaments a compte, una situació que no va arribar fins al gener i el febrer.

A l'impagament, s'afig la situació per la qual travessa el sector. Simó recordava que, amb l'aturada de la pandèmia, molts tallers s'han quedat amb poc personal, de manera que, a pesar dels esforços dels artistes per a incrementar la plantilla a les portes de les Falles, i poder assumir l'increment de faena, no han pogut. En el cas de la falla Picaio, com que no havia fet els pagaments fins al gener, el monument anava més endarrerit.

En vista de la falta de ninots per a aquesta falla de Puçol, la Junta Local ha emés un comunicat urgent i la germanor fallera no ha tardat a fer efecte: comissions de València, Meliana, Rafelbunyol, Llíria, Sagunt i altres falles del poble han acudit en la seua ajuda, entregant ninots indultats d'altres anys, de les seues pròpies falles o de decoració perquè Picaio puga tindre una cremà.

Entre els fallers i falleres de la comissió han caigut llàgrimes d'impotència, però també d'agraïment per l'allau de solidaritat. Albalate ha descrit la situació com "una de les pitjors coses que et puguen passar, que a quatre dies de la Plantà no tingues res", però el reconforta pensar que "sempre queda la germanor i la bona gent".

Picaio ja ha avançat que emprendrà accions legals contra Simó, que forma part del Gremi de Fallers de València, i en la falla esperen que es responsabilitze del greuge. En aquest sentit, Simó ha assegurat que aportarà el contracte, on consten les condicions a les quals es van comprometre les dues parts.

També et pot interessar

stats