Noscarmientas, la falla elaborada de forma autodidacta i sense ajuda professional

Totes les persones de la comissió participen en el muntatge, la pintura i l'elaboració de les figures, que competeixen contra falles elaborades per artistes professionals

Adrián Carmona, membre de la falla Noscarmientas, prepara un monument / À Punt NTC

Cada any, els monuments de les Falles són més vistosos i amb remats de vertigen. Però els primers monuments de la ciutat començaren ajuntant els trastos vells del veïnat. Ara ja no són deixalles, però sí que es poden comptar amb els dits d'una mà les comissions on els mateixos fallers i falleres fan el seu propi monument. Al barri de Russafa de València, À Punt Notícies ha volgut visitar un d'aquests casals: el de la falla Cadis - Mossén Femenia - Puerto Rico, més coneguda per Noscarmientas.

Adrián Carmona, conductor d'EMT, és l'encarregat de construir el monument infantil de la seua comissió, quan acaba el torn de treball. "A mi no m'ha ensenyat ningú" ha assegurat Carmona, qui sempre es fixa en el treball que planten altres falles. Aquest xòfer fa més de 30 anys que és, també, un dels seus artistes fallers i per a això, trau temps d'on siga.

"Sempre hi ha més gent a qui li agrada i s'interessa. Ahir, per exemple, hi havia ací set o huit persones" ha afirmat Carmona. Tot el que vol hi participa, com Daniela Egea, la fallera major infantil d'aquesta de Noscarmientas, qui assegura que "a vegades vinc ací a pintar amb la meua àvia".

Rafa Abad s'encarrega del monument gran i la fusteria, que és la seua part favorita. No debades, és el més important a l'hora de plantar la falla. A Noscarmientas també això ho fan a la manera tradicional: al tombe. És un treball fet amb il·lusió i dedicació, que també guanya premis, sobretot en enginy i gràcia. "Al cap i a la fi estàs competint contra gent professional que es dedica a això, i jo estic supercontent la veritat" ha assegurat Carmona, amb els pinzells a la mà.

També et pot interessar

stats