La Moma, la Degolla i la poalà protagonitzen la cavalcada del Convit del Corpus

Aquest acte anuncia la processó del Corpus Christi de la vesprada, una tradició amb més de set segles

La Cavalcada del Convit anuncia la processó del Corpus a València
La cavalcada del Convit anuncia la processó del Corpus a València / À Punt NTC

Aquest diumenge, la ciutat de València celebra el dia gran de la festa del Corpus Christi, tradicionalment anomenada “la festa grossa” del Cap i Casal des de fa més de set segles. La celebració es fa seixanta dies després del Diumenge de Pasqua.

El repic de campanes del Micalet a les 9 del matí donarà pas a una cavalcada del Convit que omplirà de color, balls tradicionals i simbolisme els voltants de la plaça de la Mare de Déu a partir del migdia, l’avantsala de la solemne processó de la vesprada.

La cavalcada del Convit, en una imatge d'arxiu
La cavalcada del Convit, en una imatge d'arxiu

La desfilada comptarà, com marca la tradició, amb la intervenció del capellà de les roques, el personatge encarregat de convidar tota la ciutat a la festa, acompanyat de les danses del Corpus, entre les quals destaca la popular dansa de la Moma, i la Degolla, que simbolitza la guàrdia d’Herodes.

El recorregut de la cavalcada, que s’ha mantingut intacte des dels seus orígens en 1516, partirà des de la plaça de Manises i recorrerà el carrer de Cavallers, la plaça de la Mare de Déu, la plaça de la Reina, els carrers dels Cabillers i Avellanes, on té lloc la poalà, per a finalitzar en la plaça de l’Almoina.

La guàrdia d'Herodes és rebuda amb una 'poalà' des dels balcons al seu pas per Cabillers i Avellanes
La guàrdia d'Herodes és rebuda amb una 'poalà' des dels balcons al seu pas per Cabillers i Avellanes / Visitvalència

À Punt Mèdia retransmetrà la cavalcada del Convit i la processó del Corpus al complet, a partir de les 12:00 i les 19:00, respectivament. La periodista Ampa Caballero conduirà els dos actes acompanyada d’experts en la festa.

Quasi 300 personatges bíblics il·lustren la processó del Corpus Christi

A la vesprada, la desfilada de les Roques, la dansa dels nanos i gegants o els balls de la Magrana i la Moma, protagonista d’un dels balls més antics que simbolitza el triomf de la virtut sobre els set pecats capitals, anunciaran la solemne processó general del Corpus Christi a partir de les 19:00 hores, una celebració que té els seus orígens en el segle XVI.

Aquestes representacions patrimonials donaran pas a la desfilada protagonitzada per quasi tres-cents personatges bíblics i animals fantàstics tan arrelats en l’imaginari valencià com l’Agüelo Colomet, els Blancs, els Cirialots, la Tarasca o la Cuca Fera.

La desfilada processional culminarà amb una pluja de pètals des dels balcons per a rebre a la custòdia del Santíssim Sagrament, que eixirà de la porta dels Apòstols de la seu i es dirigirà cap a la plaça del Mercat a través del carrer Cavallers i continuarà pel carrer de Sant Vicent i Avellanes abans de finalitzar a la plaça de l’Almoina.

Pluja de pètals al pas de la custòdia
Pluja de pètals al pas de la custòdia / GVA

Considerada la custòdia més gran del món amb 4 metres d’alçada, 600 quilos de plata i 5 d’or, estarà acompanyada en el recorregut per les principals autoritats civils i religioses.

La festa del Corpus Christi conclourà a les 21:00 hores amb el tradicional volteig de campanes des de la torre del Micalet.

També et pot interessar

stats