À Punt retransmet els actes principals de la festa del Corpus Christi de València

Diumenge 19 de juny cavalcada del Convit a les 12 del migdia i processó solemne i general a partir de les 19 de la vesprada

Cartell del Corpus 2022 obra de l'artista Miguel H
Cartell del Corpus 2022 obra de l'artista Miguel H / Departament de Comunicació
16 de juny 2022 - 09:54

À Punt torna a retransmetre els actes principals del Corpus Christi de la ciutat de València. Superats els anys en què la pandèmia va provocar-ne la suspensió, la ciutat torna a viure la que durant segles va ser considerada la “festa grossa”, la gran celebració festiva de València. À Punt amb el seu compromís de defensa i difusió de les tradicions i festes valencianes tornarà a oferir en directe, tant la cavalcada matinal del Convit com la processó solemne i general de la vesprada.

Com a curiositat, enguany s’estrenen huitanta vestits que l’Ajuntament de València va comprar el 2020 per actualitzar l’antiga indumentària de Casa Insa i que per la covid van quedar sense estrenar. D’altra banda, els visitants de la plaça de la Mare de Déu només trobaran quatre roques amb les figures del bestiari perquè quatre estan exposades a l’Estació el Nord de València i tres més hauran de continuar a l’interior de la Casa de les Roques que està en obres.

La cavalcada del Convit, a les 12:00 hores

La cavalcada del Convit naix fa segles com un acte en el qual les màximes autoritats de la ciutat a través d’un personatge anomenat el capellà de les Roques, fan una crida a les autoritats, institucions, clergat i poble valencià perquè acudisquen a la solemne processó de la vesprada.

En l’actualitat a més de la presència del capellà de les Roques cal destacar la participació en el Convit de les danses del Corpus entre les quals destaca la tradicional dansa de la Moma a més del conegut i popular grup anomenat la Degolla.

À Punt oferirà als espectadors aquesta cavalcada al complet el diumenge dia 19 de juny entre les 12:00 i les 13:00 hores. La periodista Ampa Caballero serà l’encarregada de conduir la narració de l’acte. Els experts que compartiran la narració fent comentaris sobre diversos aspectes de la festa seran:

-        Enric Olivares: historiador de l’art, especialitzat en iconografia cristiana, art valencià i festes tradicionals. Coautor amb Oreto Trescolí de l’obra Festes, danses i processons als arxius de la Casa Insa. La Ribera del Xúquer, entre altres publicacions relacionades amb la festa del Corpus.

-        Pau Llorca: historiador i dolçainer. Llicenciat en Història. Ha centrat els seus estudis en la investigació de tots els aspectes referents a la dolçaina i el tabal. Dolçainer habitual de diverses comissions festeres, és col·laborador de grups de danses com Lo Rat Penat de València, Les Folies de Carcaixent, el Quadre de Balls Populars de la Ribera o la Carraspera de Patraix. Professor de dolçaina i director de conjunt de l’Escola de Tabal i Dolçaina Russafa-fa de València. De vesprada anirà a Algemesí per a participar en el Corpus com a músic.

El Corpus a À Punt
El Corpus a À Punt

La processó general, a partir de les 19:00 hores

De vesprada, la ciutat viurà la solemne processó general del Corpus Christi. Aquest acte data del segle XIV i va durant molt de temps s'ha considerat la festa major de la ciutat. En aquesta es poden contemplar des de fa segles elements patrimonials com les roques o els nanos i els gegants. Destaca també la presència d'un gran nombre de personatges bíblics i animals fantàstics que desfilen pels carrers del nucli antic de la ciutat i que formen part ja de l’imaginari popular dels valencians: l’agüelo Colomet, els Blancs, els Cirialots, la Tarasca, la Cuca Fera... La processó culmina amb el pas de la custòdia processional més gran del món acompanyada per les principals autoritats civils i religioses.

À Punt oferirà els espectadors tota aquesta processó el diumenge dia 19 de juny entre les 19:00 i les 20:15 hores. La periodista Ampa Caballero serà l’encarregada de conduir la narració de l’acte. Els experts que compartiran la narració fent-hi comentaris sobre diversos aspectes de la festa seran:

-        Oreto Trescolí: historiadora de l’art. Directora de l’IES de Guadassuar. Autora de diverses publicacions de caràcter etnogràfic i festiu tradicional. Coautora –junt amb Enric Olivares– de l’obra Festes, danses i processons als arxius de la Casa Insa. La Ribera del Xúquer, entre altres publicacions i escrits relacionats amb la festa del Corpus.

-        Ricard Català: llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació. Creador del blog “De la festa la vespra: Festes de València al segle XIX”, membre de l’ADEF (Associació d’Estudis Fallers). Expert en el Corpus. Professor d’educació secundaria. Animador sociocultural i investigador de les festes valencianes.

També et pot interessar

stats