El Misteri d’Elx opta als Princesa d'Astúries per unir teatre, música, llengua i religió en una sola obra

La Universitat Miguel Hernández, impulsora de la candidatura, destaca que és l'única festa d'Espanya amb una llei pròpia

Imatge d'arxiu del Misteri d'Elx
Imatge d'arxiu del Misteri d'Elx / À Punt NTC

La candidatura del Misteri d'Elx als Premis Princesa d'Astúries de les Arts 2023 es basa en el valor singular de la mateixa obra, on es combinen el teatre, la música, la llengua, l'organització, la religió i l'arquitectura. L'aspiració d'aquesta manifestació sacrolírica que és patrimoni de la humanitat immaterial de la Unesco (2001) l'ha impulsada la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx, que aquest dimarts acull de manera oficial l'acte de presentació de la candidatura a la societat.

Els codirectors de la Càtedra Misteri d’Elx de la UMH, Ramón Peral i Óscar López, seran els encarregats de presentar la candidatura en un acte on actuarà la Capella del Misteri i es projectarà un vídeo on diverses persones mostren el suport perquè la Festa aconseguisca el reconeixement.

El 25 de gener, la UMH va anunciar l'impuls de la candidatura del Misteri, drama sacrolíric d'origen medieval, al Premi Princesa d'Astúries de les Arts 2023. El Misteri d'Elx escenifica diversos passatges de la vida i mort de la Mare de Déu i es representa els dies 14 i 15 d'agost a la basílica de Santa Maria d'Elx, encara que també el representen el novembre dels anys parells. 

L'expedient de la candidatura destaca la connexió del drama sacrolíric amb Elx i la seua ciutadania, i aporta la llei del Misteri, ja que és l'única festa d'Espanya amb una llei pròpia, segons fonts de la UMH. Inclou la presència del Misteri en diversos camps culturals i científics, com la pintura, la literatura, l'escultura, la música, les publicacions d'investigació i de divulgació, els documentals, el cinema i la televisió, així com en els mitjans de comunicació.

Al llarg d'aquest mes han sigut molts els organismes, institucions, col·lectius i particulars els que s'han adherit a aquesta candidatura, com l'Ajuntament d'Elx, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, el Cercle d'Empresaris d'Elx i Comarca (Cedelco), la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) i la mateixa Associació d'Informadors d'Elx (AIE).

També han mostrat el suport a la candidatura l'oftalmòleg i expresident de la Fundació Princesa d'Astúries Luis Fernández-Vega, que ha assegurat que el Misteri “té possibilitats”, encara que “dependrà” de la resta de candidats.

També et pot interessar

stats