Què s'amaga darrere del cel del Misteri d'Elx?

Tot funciona igual com en el segle XV, però els materials i els elements de seguretat es canvien i milloren d'acord amb els nous temps

La cúpula que amaga els secrets del Misteri d'Elx / À Punt NTC

El Misteri d'Elx sempre té coses per descobrir. Darrere del cel de la basílica de Santa Maria es guarden obres mestres de l'enginyeria des del segle XV i altres secrets que contribueixen a dotar la festa de l'espectacularitat necessària i de la seguretat imprescindible.

Un equip d'À Punt Notícies ha pujat al cel del Misteri i ha vist de prop el que es coneix com a tramoia alta. Tot un entramat d'eines perquè els aparells aeris de la festa baixen i pugen sense problemes i amb total seguretat per als cantors que els utilitzen. 

Sixto Manuel Marco, expert en la tramoia del Misteri d'Elx, ha explicat que "l'escenificació té molt més realisme" gràcies a aquesta estructura. En essència, tot funciona igual que en el segle XV, però els materials i els elements de seguretat es canvien i milloren d'acord amb els nous temps.

Un fet que pot estar darrere de l'escàs nombre d'incidents que hi ha hagut en la història de les representacions. "Ha caigut una palma, però res més. La Mare de Déu està amb nosaltres", ha assegurat Marco.

Aquestes i altres històries les han conegudes també els alumnes del taller d'arquitectura que organitza la Universitat Miguel Hernández, i que aquest matí també han pogut pujar a descobrir què amaga la tramoia alta. El seu funcionament és imprescindible en les representacions del Misteri, i es prova cada 10 d'agost en la coneguda com a prova de l'àngel.

També et pot interessar

stats