El millor cine documental arriba a València

Docs València comença la quinzena edició amb 27 llargmetratges inèdits que es projectaran als cines Lys, l'Octubre Centre de Cultura Contemporània i la sala Rialto 

Presentació del festival als cines Lys, seu principal del certamen / DocsValència

El festival DocsValència. Espai de No Ficció comença aquest dijous la cinquena edició amb 27 llargmetratges documentals "variats i inèdits" que es projectaran als cines Lys, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània i a la sala Rialto de la Filmoteca valenciana fins al 6 de novembre.

Els directors del festival, Pau Montagud i Nacho Navarro, han celebrat el retorn del públic a les sales de cine. "Deu dies de moltes pel·lícules i, per fi, de forma presencial", ha remarcat Montagud. "Una de les essències del cine és el contacte humà perquè la màgia d'un festival de cine documental naix quan es posen en comú històries d'éssers humans amb altres éssers humans que estan en les butaques de la sala", ha ressaltat.

Aquesta és la primera edició en la qual DocsValència s'ha obert a una convocatòria internacional, on títols produïts fora d'Espanya opten al Premi Global Docs. Aquesta nova secció competitiva s'uneix a Mirades i Panorama, les seccions on competeixen llargmetratges valencians i espanyols, respectivament.

739 documentals de 60 països

En total, s'hi han inscrit 739 documentals de 60 països diferents que competiran per 6.000 euros en premis. Dels documentals que es projectaran, 17 optaran als guardons, cinc en Global Docs, cinc més en Mirades, i set en Panorama. Els deu documentals restants formen part del nou cicle Dones a quadre, dedicat al cine protagonitzat per la mirada femenina.

DocsValència presenta un cine lligat a la realitat social, política i cultural que obri horitzons i que no necessita la ficció per a contar històries que exigeixen ser contades. "És un cine necessari perquè crea reflexió i anàlisi i és una manera de visibilitzar altres realitats, els altres", ha apuntat Pau Montagud.

Laboratoris de projectes

DocsLab-À Punt és el laboratori de projectes que ofereix el festival des dels seus orígens, el 2017, "un espai de formació, indústria i internacionalització amb l'objectiu de vincular especialistes nacionals i internacionals amb els cineastes de la Comunitat Valenciana”, ha explicat Nacho Navarro.

Després d'una convocatòria oberta, un total de 41 projectes documentals s'han inscrit en el laboratori de DocsValència. Se n'han seleccionat deu per a participar de manera presencial en un taller que "busca generar dinàmiques entorn dels processos creatius i vies de finançament dels futurs documentals", ha apuntat.

Tallers i trobades amb especialistes

Els tallers i trobades tindran lloc del dimarts 2 al divendres 5 de novembre amb xarrades, assessories, reunions amb especialistes nacionals i internacionals, com Inti Cordera, fundador de La Maroma Producciones i del festival DocsMX; Alejandro Turner, manager de desenvolupament de contingut de no-ficció per a HBO MAX-Warnermedia; Adriana Castillo, coordinadora general de Platino Industria i gerent de relacions institucionals d'Egeda México; o Laura Woldenberg, productora executiva de sèries i documentals estrenats en Netflix, entre altres.

Premi d'À Punt Mèdia

À Punt Mèdia, copresentador de l'apartat d'indústria del festival, atorgarà un Premi de Suport a Desenvolupament de Projecte de 5.000 euros, en col·laboració amb IVACE Internacional. "DocsLab no és solament una incubadora de noves idees. L'objectiu principal és acompanyar als documentalistes durant el llarg camí que suposa crear una pel·lícula documental, facilitar-los assessoria i ser un impuls per als passos que s'han de donar en aquest camí", ha matisat Navarro.

Un bon exemple d'aquest recorregut és Lobster Soup, una cinta que va començar a caminar en els tallers de DocsLab i, després d'haver aconseguit nombrosos premis internacionals, torna a casa com a pel·lícula inaugural. Segons un dels codirectors Rafa Molés, "començar una pel·li és un enamorament, el laboratori et serveix per a arreglar les costures i prendre la temperatura, i en DocsLab vam tindre aquesta primera oportunitat". "Ara ens trobem ací de tornada i resulta molt especial".

Per a Molés, Lobster Soup "és una pel·lícula valenciana que succeeix a Islàndia, i parla d'un tema molt d'ací: com el turisme pot canviar xicotetes comunitats humanes". Pepe Andreu, codirector del film, ha manifestat que és "un plaer" que hi haja un festival com DocsValència i ha assegurat que "estar en un cine comercial és un gran èxit".

També et pot interessar

stats