El Mercat Central edita un llibre amb setanta receptes de venedors i clients

La cuina del Mercat Central de València. Receptes de hui i sempre celebra els 95 anys d'un dels recintes més emblemàtics de la ciutat

Mercat Central de València / Imatge d'arxiu

"Hi ha mil maneres de conéixer València, però cap tan exacta i precisa com submergir-se en el Mercat Central un matí qualsevol". Amb aquestes suggeridores paraules ens introdueix l'escriptor Rafa Lahuerta en el nou llibre que ha editat l'Associació de Venedors del recinte: La cuina del Mercat Central de València. Receptes de hui i sempre. Es tracta d'una recopilació de setanta receptes amb l'empremta dels venedors i venedores i la clientela del mercat, amb motiu de la commemoració del 95 aniversari del recinte, que va obrir les portes un 15 de gener del 1928.

L'obra naix després de dos anys de treball de totes aquelles persones que integren l'Associació de Venedors per a la recopilació, classificació i revisió de les receptes, així com la presa de les fotografies. "Aquest llibre recupera receptes antigues, però també transmet les receptes dels nous productes i de la nova cuina", explica Cristina Oliete, gerent del Mercat Central.

Entre les pàgines podem trobar receptes tan tradicionals com l'allipebre. "No podíem faltar, nosaltres estem en el mercat des de fa tres o quatre generacions venent anguila, així que l'allipebre havia d'estar tant sí com no", comenta Leo Puertes, de la parada d'anguiles El Galet. Però també n'hi ha d'altres menys conegudes a la ciutat, com la paella de tonyina i gambes. Mari Cruz Campillo, de Congelats Campillo, no va dubtar a incloure-la quan va veure l'oportunitat: "Ho tenia clar, perquè és molt diferent del que estem acostumats ací a València, i és típica de Beneixama (Alt Vinalopó)".

Les receptes més modernes també tenen espai al llibre. Victoria Martínez, venedora de Xocolates Vamm, ens explica com va contribuir amb la recepta d'un brownie. I, per descomptat, també hi ha alternatives per als vegetarians i vegans. "La meua aportació va ser la recepta de la crema d'api, que és molt saludable i molta gent no sap fer-la", diu Josefa Bonafont, de Fruites i verdures Bonafont.

Col·laboradors d'alt nivell

La publicació ha comptat, a més, amb la col·laboració de diversos professionals lligats al Mercat Central, com l'escriptor i autor de l’èxit de vendes Noruega, Rafa Lahuerta; Bàrbara Amorós, xef i estilista gastronòmica que ha revisat les receptes i el muntatge dels plats en les fotografies; l'equip de nutricionistes de les clíniques de la Universitat Catòlica de València, dirigit per Pablo Vera, que han incorporat en cada recepta les informacions relatives a nutrició i al·lergògens; i d'Antonio Cortés, gran apassionat del Mercat Central, que hi ha contribuït amb les fotografies.

Les receptes per a compondre els menús quotidians i de dates assenyalades, al llarg de tot l'any, inclouen entrants, sopes, cremes, arrossos, pastes, peixos, carns, postres, dolços, gelats i licors. Tot llest per a preparar, servir en la taula i assaborir.

La cuina del Mercat Central de València. Receptes de hui i sempre, editat per Sargantana, es pot adquirir en Atenció al Client del Mercat Central i en les llibreries de València.

També et pot interessar

stats