El Max social se’n va a un escenari atípic: l’ONG Payasospital

Els guardons reconeixen els 25 anys de trajectòria d’aquesta entitat valenciana que dona suport psicosocial als menors ingressats i les seues famílies

Dos dels integrants de Payasospital en una de les seues visites a un menor ingressat
Dos dels integrants de Payasospital en una de les seues visites a un menor ingressat / Payasospital

El Max de Caràcter Social d’enguany se’n va lluny dels escenaris convencionals, però a unes mans necessàries per a arrancar somriures en els moments amargs: les dels pallassos de Payaosospital. Amb aquest guardó honorífic, els premis més reconeguts de les arts escèniques espanyoles volen reconéixer la tasca que ha fet aquesta ONG valenciana durant els 25 anys de trajectòria als hospitals valencians.

El comité organitzador de la vint-i-sisena edició dels Premis Max de les Arts Escèniques ha decidit atorgar aquest premi "coincidint amb la celebració del 25é aniversari de la companyia, per a ressaltar la seua labor excel·lent".

Encara que Payaosospital es creà el 1997, no va ser fins al 1999 quan va iniciar la seua activitat regular als hospitals. Per tant, celebren un doble aniversari amb un calendari ple d'activitats. Després de rebre el Premi Max el 17 d'abril a Cadis, el gener de 2024 aquesta ONG celebrarà una gran gala benèfica.

El comité dels Max fa extensible aquest guardó a les iniciatives semblants que existeixen en altres punts d'Espanya. "Tots formen un teixit extraordinàriament benefactor. És molt important visibilitzar aquesta classe d'actuacions perquè, en sempre que es puga, es vegen valorades i això anime que cresquen i s'estenguen", asseveren.

A manera de "malabaristes de sentiments" i caminant sempre "de puntetes per la corda fluixa", en paraules de Sergio Claramunt, impulsor de Payasospital, són les pallasses i pallassos de l'associació, amb bates de coloraines, els ineludibles nassos rojos i en parella, com estableix la històrica tradició del clown, reparteixen somriures i alegria als menors hospitalitzats a la Comunitat Valenciana.

La seua tasca, encara que allunyada dels escenaris convencionals, permet oferir suport psicosocial tant als menors ingressats com als seus familiars per a tractar de millorar el benestar emocional i físic.

El Max de Caràcter Social s’afig a la llarga llista de reconeixements que acumula Payasospital. El 2001 va ser declarada associació d'utilitat pública pel Ministeri de l'Interior i el 2021 obtingué el Premi d'Honor de les Arts Escèniques Valencianes el 2021.

Payasospital té també el segell Dona con Confianza de la Fundació Lleialtat, que certifica una gestió transparent dels recursos. D'altra banda, l’ONG valenciana és una de les associacions fundadores de Clowns per la Salut.

També et pot interessar

stats