Les Magues de Gener tornen als carrers de València en la 8a Festa de la Infància

La renúncia de Carmen Alonso com a maga Sororitat, després d'acusar altra integrant de transfòbia, desencadena una allau de posicionaments a favor de la seua decisió i en contra dels discursos d'odi

Les Magues de Gener Maria Colomer, Àngela Escribano i Carmen Alonso, abans de la renúncia d'Alonso com a maga Sororitat
Les Magues de Gener Maria Colomer, Àngela Escribano i Carmen Alonso, abans de la renúncia d'Alonso com a maga Sororitat / Societat Coral el Micalet

La Cavalcada de les Magues de Gener ha celebrat aquest diumenge la seua huitena edició a la plaça de l'Ajuntament de València amb el lema “Salvem el planeta”, una festa de la infància per a celebrar el solstici d’hivern.

Organitzada per la Societat Coral el Micalet, en la cavalcada participaran una quarantena de grups de dolçaina i tabal, de dansa, muixerangues, gegants i cabuts i professionals del circ, a més d’altres associacions i institucions culturals. A més, ha comptat amb l’actuació en directe de Pau Alabajos.

El recorregut de la cavalcada, com ja és tradició, ha començat al Parterre, a la plaça d'Alfons el Magnànim, a les 11:30 hores i ha recorregut els carrers de la Pau i Sant Vicent, fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament, on les magues han transmés els seus missatges. 

La maga Sororitat renuncia i acusa una companya d’incitar a l’odi

Enguany, l’actriu i directora Maria Colomer, la formadora en violència de gènere Àngela Escribano i la periodista Carmen Alonso anaven a encarnar els valors de la llibertat, la igualtat i la fraternitat-sororitat, respectivament, però Alonso ha renunciat a representar la maga Sororitat.

“No puc representar la maga Sororitat si tinc al costat una companya que atempta contra els drets de les persones trans”, ha afirmat a les xarxes socials després d’admetre que ha sigut una decisió “difícil”.

En aquest sentit, l’associació de famílies d’infància i joventut trans Chrysallis ha denunciat en un comunicat que les institucions valencianes donen suport a una iniciativa en què “participen dones transexcloents que es dediquen a llançar missatges que inciten a l'odi i a la discriminació cap a les dones i infància trans” i ha afirmat que no acudiran a la cavalcada.

Lambda, el col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, ha agraït el posicionament públic de Carmen Alonso "davant els missatges i actituds trànsfobes" i ha afegit que "és necessari" que "les dones feministes puguem lluitar unides contra la discriminació i la transfòbia que pateixen les dones trans".

Des de Compromís, Lluïsa Notario, regidora de Gestió de Recursos i coportaveu de la formació a l'Ajuntament de València, també s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió i ha compartit la decisió de "no assistir" a la festa "pels discursos d'odi contra les persones trans de la representant de la igualtat", en referència a Àngela Escribano.

Carla Antonelli, primera parlamentària trans de l'Estat i referent de la lluita pels drets trans, també s'ha fet ressò de la notícia i ha agraït a Alonso la seua decisió de no compartir espai amb Escribano, "coneguda transexcloent". "Gràcies, Carmen, la transfòbia no pot eixir gratis", ha conclòs.

Des de la Societat Coral el Micalet, preguntada per À Punt Notícies, han declarat que “sempre han treballat per la llibertat i la igualtat” i que les “úniques condicions” per a ser maga són ser dona i parlar valencià. Consideren que una festa infantil “no és l'espai adient” per a discutir un tema tan “rellevant dins del moviment feminista”. De fet, en l'anterior edició de la cavalcada, van comptar amb la participació de la periodista i activista trans Daniela Requena.

La Jove Muixeranga de València, una de les entitats participants en la cavalcada, ha desplegat una bandera trans.

Davant del contratemps, la poeta i pedagoga Irina Yellows ha sigut designada com a substituta d’Alonso en la cavalcada.

També et pot interessar

stats