Les Magues de Gener reivindiquen la diversitat en la Festa de la Infantesa

Lucía Beamud, Daniela Requena i Sénia Mulayali encarnen els valors d’igualtat, llibertat i fraternitat

q magues gener

La cavalcada de les Magues de Gener ha tornat aquest diumenge de manera presencial per a omplir de música i il·lusió la plaça de l'Ajuntament de la ciutat de València. La Societat Coral el Micalet ha celebrat un any més la Festa de la Infantesa, que enguany s'ha fet de manera estàtica. Hi han participat 51 col·lectius entre els quals es troben grups de dolçaina i tabal, de dansa, batucades, muixerangues, formacions musicals i animacions, a més de l'actuació en directe del cantautor Andreu Valor.

Muixerangues a la plaça de l'Ajuntament de València
Muixerangues a la plaça de l'Ajuntament de València / Iñaki Espeso

En aquesta edició, les Magues de Gener són encarnades per la regidora d'Igualtat, Lucía Beamud, que representa la igualtat i que repeteix en el càrrec; la periodista, activista LGTBI i influencer Daniela Requena, que simbolitza la llibertat, i la filòloga i booktuber d'origen sahrauí Sénia Mulayali, que és la cara de germanor.

La cavalcada d'enguany, que comença a les 11:30 del matí, té com a lema "Som diversitat". Els xiquets i les xiquetes que hi participen han rebut com a regal de les magues el conte il·lustrat, Matilde Salvador, una vida musical, en què es descriu la figura de la destacada compositora castellonenca en el 15é aniversari de la seua mort. L'acte ha pogut ser vist per vora 600 persones assegudes, a qui s'ha demanat el certificat covid per a entrar-hi. Per a poder assistir-hi calia reservar les entrades gratuïtes prèviament en el web de la Societat Coral el Micalet.

Catalá: "Les magues de gener no són una tradició"

La portaveu del Grup Municipal Popular a l'Ajuntament de València, María José Catalá, ha reiterat la seua oposició a la celebració de la cavalcada i ha demanat a Joan Ribó, que les magues no pugen al balcó del consistori i tinguen un protagonisme "vetat als Reis d'Orient" enguany. Catalá ha considerat un insult l'absència de l'alcalde en la celebració de Sant Antoni Abat al barri de Sagunt.

Les Magues de Gener i l'alcalde de València, Joan Ribó, al balcó de l'ajuntament
Les Magues de Gener i l'alcalde de València, Joan Ribó, al balcó de l'ajuntament / Iñaki Espeso

"Les Magues de Gener no són tradició i és una presa de pèl que Compromís i el PSPV dediquen esforços, mitjans humans i recursos econòmics per a celebrar aquest acte, organitzat amb diners de tots els valencians", ha afirmat en un comunicat Catalá, que subratlla que l'equip de govern paga 25.000 euros a la Societat Coral Micalet per a organitzar aquests actes.

La portaveu del PP també ha assenyalat que una de les magues és regidora de l'equip del govern, que és "també la responsable de donar l'autorització d'ocupació de via pública".

Per la seua part, Beamud ha respost que els permisos per a ús de la via pública són actes reglats: "Aquesta petició demostra el desconeixement profund que la senyora Catalá té del funcionament de l'Ajuntament de València, ja que l'autorització d'activitats a la via pública es fa d'acord amb l'ordenança d'ocupació del domini públic municipal, la llei d'espectacles públics i altres normatives sectorials".

També et pot interessar

stats