Luis Tosar: "Vivim una situació totalment privilegiada comparada amb la gent migrant"
L'actor és un dels protagonistes de ‘La ley del mar’, la nova sèrie coproduïda per À Punt sobre el pesquer valencià que va rescatar 51 migrants a la deriva al Mediterrani
La ley del mar, la sèrie sobre un pesquer valencià que va salvar la vida de 51 migrants el 2006, s’ha estrenat aquest divendres en la primera edició del South Festival de Cadis, una trobada que pretén ser referent del sector de les sèries. Protagonitzada per Luis Tosar i Blanca Portillo, recrea l'odissea que va viure el pesquer valencià Francisco i Catalina i que va fer trontollar els valors humanitaris d'Europa. A la mar, els tripulants rescataven els migrants, i alhora, a Santa Pola (Baix Vinalopó), les famílies mobilitzaren l'opinió pública per a buscar una solució diplomàtica.
Hem entrevistat Luis Tosar i ens ha confessat la seua admiració per Pepe Durà, patró del Francisco i Catalina, i Pepi Irles, la dona. Tots dos van tindre un paper decisiu en el salvament de les persones migrants, el qual, segons Tosar, va marcar un punt d'inflexió en un temps en què aquesta problemàtica no tenia tanta repercussió social. "Va marcar un abans i un després en la història recent del nostre país i per desgràcia en la història recent de tot l'entorn del Mediterrani", ens explica.
El matrimoni de Santa Pola lleva ferro al seu "acte heroic", com el qualifica Tosar. El patró explica que ho van fer de forma natural, perquè "ajudar el proïsme és una cosa que portem dins". A més, la dona ens confessa que les parelles i les famílies a terra "ho van passar segurament pitjor", ja que els mariners sabien què estava passant en tot moment, però la distància i la falta de comunicació generava massa incertesa sobre quina era la situació en alta mar.
"Una història que s'havia de contar"
L'actor gallec destaca la importància de contar aquestes històries de "gent que està buscant un somni que tot el món té dret a perseguir". Històries amb què podem empatitzar des de la nostra posició: "Vivim en el primer món, amb pros i contres, però vivim una situació totalment privilegiada comparada amb la gent que ha de migrar perquè bàsicament no tenen res al seu país d'origen".
Rodada a Santa Pola i a la Ciutat de la Llum, el cos tècnic i artístic de La ley del mar és principalment valencià. Luis Tosar ens conta que el rodatge va ser molt especial, ja que les seqüències filmades enmig de la immensitat de la mar, contrastaven amb les limitacions del vaixell que feia les funcions de plató. Com diu, "d'alguna manera era l'única forma fer-nos una idea del que viuen els pescadors cada dia". Un espai molt reduït que va servir per a allotjar la tripulació i la cinquantena de migrants i on van haver de passar onze dies d'incertesa a l'espera que algú donara una solució a un problema que va transcendir fronteres.
El director general d’À Punt, Alfred Costa, ha assegurat en la presentació que la sèrie és només un homenatge a "uns herois anònims a què se'ls ha fet menys del que mereixien". També ha destacat que és una aventura que "ens retrau com som com a poble, com ens expressem i la nostra generositat". Una història commovedora i propera que molt prompte podrem veure en la pantalla d'À Punt.