"A la llauradora": una exposició recull indumentària tradicional centenària a Requena

Al temple de Santa Marta es mostren 500 peces amb més de tres segles d'història de les zones dels Serrans, la Plana d'Utiel-Requena i l'Alt Palància

Pablo Martínez, comissari de l'exposició, remarca que aquesta roba "a finals del segle XIX comença a desaparéixer" / À Punt NTC

Després d'anys d'intens treball de recerca, el temple de Santa Marta de Requena reivindica el ric patrimoni de la indumentària tradicional de les zones dels Serrans, la Plana d'Utiel-Requena i l'Alt Palància. L'exposició "A la llauradora" és el resultat del treball d'investigació que encetà en la dècada dels anys setanta l'expert indumentarista Fermín Pardo Pardo.

Es tracten de 500 peces amb més de tres segles d'història, rescatades dels baguls, però per a la mostra se n'han documentat més d'un miler. Javier Marco, comissari de l'exposició, explica que aquesta investigació s'ha fet des de l'associació Cants Vells de Requena i ha consistit a anar als pobles i guanyar-se la confiança de la població perquè hi participaren. "La gent, a aquestes peces, els té estima, ja no pel valor econòmic, sinó pel valor sentimental", emfatitza Marco.

Pablo Martínez, també comissari de l'exposició, remarca que aquesta roba "a finals del segle XIX comença a desaparéixer". És per això que la col·laboració de les 200 famílies que han aportat peces a la mostra ha sigut clau per a conservar aquesta part de la nostra història. Són guardapeus, cossets, pintes, agulles, gipons... Indumentària que evidencia l'evolució de la societat i els seus costums. L'exposició estarà oberta fins al 25 de febrer.

També et pot interessar

stats