L’historiador expert en mars i oceans, David Abulafia, explica la seua investigació al monestir de la Valldigna

El britànic explica a À Punt que mercaders i exploradors de la Corona d'Aragó no sols navegaren pel Mediterrani, sinó que també arribaren a l'Atlàntic durant els segles XIV i XV

David Abulafia / À Punt NTC

Quatre segles abans de l'esplendor modernista, València s'erigia com el gran focus polític i econòmic d'aquesta banda del Mediterrani i tot, en bona part, pel seu domini comercial dels mars. És el que ha estudiat el britànic David Abulafia, el principal expert mundial en la matèria que visita demà el monestir de la Valldigna, però abans ha explicat a À Punt el resultat de les seues investigacions. 

Mercaders i exploradors de la Corona d'Aragó no sols navegaren pel Mediterrani, també arribaren a l'Atlàntic durant els segles XIV i XV. “De fet, Jaume III de Mallorca va aprovar aquestes expedicions”, assegura l’historiador “Les Illes Canàries eren el primer pas en el camí al riu d'or d'Àfrica que se suposava connectava amb les mines d'or de Tombouctou”.

Mentre la ciutat de València creixia com a potència política i econòmica: “València va arribar a ser la més important i també a l’àmbit cultural”, afirma Abulafia, “no sols la ciutat de València, també el camp va tindre un paper molt important en l'èxit”. David Abulafia fa cinc dècades que estudia els mars i els oceans des d'un punt de vista històric i la influència que tenen en les ciutats que creixen a la vora. 

“Podem aprendre de les ciutats amb port, no sols de les del Mediterrani, hi ha una important característica que és l'habilitat perquè gent de diferents orígens puga coexistir”, explica. Una convivència que no sempre ha sigut pacífica.

També et pot interessar

stats