L’església fortalesa de Xàbia recupera els merlets

El projecte de restauració que està en marxa rememora l’esperit defensiu del temple gòtic.

L’església fortalesa de Xàbia recupera els merlets
L’església fortalesa de Xàbia recupera els merlets

Cap veí ni veïna de Xàbia (Marina Alta) no havia vist mai merlets a la torre de l’església fortalesa de Sant Bertomeu. Ara, per a sorpresa de molts, han aparegut. Ha sigut durant els recents treballs de restauració de l’edifici, i només cal alçar la vista per a veure que coronen la torre. Els merlets no han agradat a tot el món; mentre alguns celebren les reformes, altres veïns els han criticat.

L’arquitecte del projecte és Santiago Vila i, segons ha explicat, durant el segle XVI, els merlets coronaven tot el perímetre de la torre, però més tard s’eliminaren. Abans de les obres que ara estan en marxa quedaven, apunta Vila, diverses empremtes dels elements arrancats i ara s’ha optat per reconstruir “dos conjunts de merlets prop de la torre perquè s’entenga com eren els originals”. Per a Joaquim Bolufer, l’arqueòleg municipal de Xàbia, ara el mur “és més segur” i ha apuntat amb els elements defensius es recupera “la imatge de l’escut més antic de la vila”.

Entre les persones a qui no agraden els merlets hi ha l’estudiós local Antoni Espinós, que ha afirmat que “trenquen amb la visió tradicional del monument i la imatge fixada en la memòria col·lectiva” dels veïns i veïnes. En la mateixa línia s’ha pronunciat l’escriptora Pepa Guardiola, que ha qualificat la nova imatge de l’edifici de “terrorífica i bel·licosa, pròpia de temps de confrontaments passats i superats”. Amb els nous merlets, diu Guardiola, “s’imposa una imatge que trastoca tots els referents de l’església fortalesa”.

L’església fortalesa és monument artístic nacional des de 1931 i bé d’interés cultural des de l’1 de febrer de 2017. La propietària és la parròquia de Sant Bertomeu i, junt amb les donacions particulars i una subvenció de 40.000 euros de la Conselleria de Cultura, en finança les obres de rehabilitació. Salvador Torrent, el rector de la parròquia ha assegurat que “l’església es deteriorava de manera important” i que les obres que s’estan duent a terme eren necessàries. L’última reforma de l’església gòtica es va fer a mitjan del segle XIX.

També et pot interessar

stats