L’arxiu municipal de Dénia conserva prop de dos-cents mil documents del 1492

Manuals, actes notarials i arbres genealògics ajuden a reconstruir la vida del poble

Un exemplar antic de l'arxiu de Dénia / À Punt NTC

Els arxius són les actes notarials del nostre passat, on es guarda un patrimoni històric que es transmet de generació en generació. Aquest dijous, coincidint amb el dia internacionals dels arxius, un equip d’À Punt Notícies s’ha endinsat en l'arxiu municipal de Dénia, on es conserven al voltant de dos-cents mil documents municipals en paper, de l'any 1492.

En un autèntic passeig per la història, trobem el manual de consells més antic, datat el 1492. “Hi ha actes del segle XV que ens conten el dia a dia i les necessitats de la població. Per exemple, si necessitaven un mestre de lletres, com consta en un dels documents o un cirurgià per atendre a la gent” ha explicat Rosa Serer, arxivera del centre.

Els arxius són el millor antídot contra les llegendes i les falses notícies. Són actes notarials en tota regla, a través de les quals podem reconstruir la vida del poble. N’hi ha que mostren quant es pagava per obrir una botiga, o per exemple les deu lliures que es gastà l'Ajuntament en coets en el segle XVII.

Molta gent hi acudeix per reconstruir el seu arbre genealògic. Per facilitar-los aquesta tasca, hi ha llibres de bateig i de casaments del segle XVI que s'estan digitalitzant. Visitar els arxius és retrobar-se amb la nostra pròpia història. Un patrimoni que cal conservar per a no perdre els orígens.

També et pot interessar

stats