L’actor Karra Elejalde rebrà el premi honorífic del Festival de Cinema d’Alacant

L’intèrpret compartirà escenari amb Alejandro Amenábar, que el va dirigir en Mientras dure la guerra, que rebrà el Lucentum d’enguany

Karra Elejalde, a l'esquerra, en una de les escenes de 'Vasil', de la cineasta valenciana Avelina Prat
Karra Elejalde, a l'esquerra, en una de les escenes de 'Vasil', de la cineasta valenciana Avelina Prat / Europa Press

L’actor basc Karra Elejalde rebrà el Premi d’Honor de l’edició que fa vint del Festival internacional de Cinema d’Alacant. Amb aquest guardó, el festival pretén reconéixer les més de tres dècades de trajectòria en l’àmbit cinematogràfic. Li’l lliurarà a la cerimònia inaugural d’aquest certamen el 3 de juny.

“Homenatjar Karra Elejalde és donar el premi a un actor emblemàtic i inconformista, que hem vist en moltíssimes produccions interpretant personatges molt diferents que guardem en la nostra memòria. És més especial encara que compartisca la nit amb Alejandro Amenábar, que el va dirigir en un dels seus últims papers en Mientras dure la guerra”, ha comentat Vicente Seva, director del Festival de Cinema d'Alacant.

L'actor ja ha mostrat agraïment per aquest premi honorífic. Elejalde ha afirmat estar “il·lusionat”, perquè, a parer seu, “els festivals són el planter de la nostra indústria”. “He conegut directors quan començaven amb curts als festivals i hui dia són grans consagrats en el món del cinema, com Jaume Balagueró, Vigalondo, Álex de la Iglesia o Medem”, recordava l’actor.

“Tots ells han començat en festivals, que són el caldo de cultiu perquè nasquen els futurs directors de cinema”, afegia.

El Premi d'Honor del Festival d'Alacant, que se celebrarà del 3 al 10 de juny, destaca la trajectòria professional d'actors i actrius espanyols. Abans de Karra Elejalde, Susi Sánchez, Kiti Mánver, Pedro Casablanc, Imanol Arias, Blanca Portillo, José Sancho, Juan Echanove, Ángela Molina, Antonio Resines o Maribel Verdú, entre altres, van rebre aquest reconeixement honorífic.

Més de 30 anys davant les càmeres

Karra Elejalde té una trajectòria cinematogràfica de més de tres dècades, en les quals ha conciliat la fama i l'èxit comercial amb el seu esperit intrèpid i inconformista. Va començar les aventures al cinema de la mà de Juanma Bajo Ulloa i Julio Medem. Amb ells va fer pel·lícules com a Alas de mariposa (1991), Vacas (1992), La madre muerta (1993), La ardilla roja (1993), Tierra (1996), que li va reportar el Premi al Millor Actor en el Festival d'Aubagne (França), o Airbag (1996).

També ha integrat l’elenc de pel·lícules que l’han consolidat com a referent del nostre cinema com Kika (1993, Pedro Almodóvar), Acción mutante (1993, Álex de la Iglesia), Días contados (1994, Imanol Uribe), Salto al vacío (1995, Daniel Calparsoro) o Los sin nombre (1999, Jaume Balagueró).

Destaca el seu paper en 100 metros, comèdia dramàtica per la qual va ser novament candidat al Goya. Operación Concha, La higuera de los bastardos o Que baje Dios y lo vea, de Curro Velázquez.

El 2019, Karra Elejalde va protagonitzar la pel·lícula d'Alejandro Amenábar Mientras dure la guerra. El seu paper, com a Miguel de Unamuno, li va valdre el reconeixement de la Unió d'Actors i el Premi Gaudí, entre altres guardons.

Entre els últims treballs de l'actor basc està la pel·lícula Bajocero, dirigida per Lluís Quílez i que va arribar directament a Netflix, amb gran èxit a escala mundial. Poliamor para principiantes, de Fernando Colomo, Llegaron de noche, dirigida per Imanol Uribe, La vida padre, dirigida per Joaquín Masón, Vasil, de la directora valenciana Avelina Prat i Reyes contra Santa, dirigida per Paco Caballero. A més, està a punt d’estrenar-se Kepler Sexto B, dirigida per Alejandro Suárez Lozano i La voz del sol, dirigida per Carol Polakof. 

També et pot interessar

stats