L'Acadèmia Valenciana de la Llengua mostra preocupació pel retrocés en l’ús social del valencià
La presidenta, Verònica Cantó, ha fet una crida a totes les institucions que treballen per la llengua per a fomentar-ne l'ús
La presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, ha mostrat aquest dimarts preocupació pel retrocés de l’ús social del valencià. Tot i que ha reconegut que “el coneixement ha augmentat i les línies en valencià en els centres han fet que hi haja generacions que sàpiguen parlar-lo”, també ha alertat de “la reculada” al carrer. Per a revertir aquesta situació, ha fet una crida a “totes les institucions que treballen i es preocupen per la llengua pròpia i històrica dels valencians”.
Així ho ha manifestat durant el lliurament en les Corts de la memòria anual de la institució de l'any 2021. Cantó ha fet balanç aquest dimarts d'un any 2022 marcat per la pandèmia, per les dificultats derivades del teletreball i, en el pla lingüístic, per la introducció de neologismes, especialment paraules sobre noves realitats de la covid.
“L’any de pandèmia va ser un any difícil on crec que absolutament tots instaurem el teletreball”, ha destacat Cantó, que ha afegit que, no obstant això, l'AVL va poder fer activitats en el marc de l'any Carmelina Sánchez-Cutillas. També es va treballar en el diccionari de l’Acadèmia (DNV) i en el portal terminològic (Porterval), que “s'han continuat ampliant i corregint, fent els projectes encara que siga des de casa”.
“La llengua està viva i la fem els parlants”, ha afirmat la presidenta de l'AVL, per a qui la pandèmia “ha suposat un corpus terminològic que la mateixa Acadèmia ha recollit en el seu Portal Terminològic Valencià”.
En aquest sentit, ha conclòs que “era necessari donar paraules, neologismes, als mitjans de comunicació, que estaven al peu del canó informant del que estava passant”.