Els jurats de les falles de València estrenen enguany la figura de l’oient

Tindrà veu, però no vot, i la JCF l’ha implantada per a garantir la formació de les persones que puguen valorar els monuments en un futur

 

La falleta de falla Misser Mascó - Arévalo Baca, una de les deu que competeix en Especial
La falleta de Misser Mascó - Arévalo Baca, una de les deu que competeixen en Especial / Marga Ferrer

El jurat ja recorre els més de 350 monuments infantils que s’han plantat a la ciutat de València. Són diversos equips, integrats per tres persones, els que visitaran cada una de les 22 seccions i que enguany, com a novetat, tindran un suport amb veu, però sense vot. Una persona addicional que, a tall d’oient, acompanyarà les tres persones designades com a jurat amb la finalitat d’aprendre a valorar amb criteri els monuments.

Es tracta d’una iniciativa que estrena enguany la Junta Central Fallera (JCF) i que pretén formar en aquesta habilitat les persones que cada 15 i 16 de març valoren els monuments. Es tracta, sobretot, de garantir uns jurats formats per al futur i que aquests coneixements, que no es poden adoptar en cap centre reglat, es puguen transmetre de generació en generació.

“És una bona idea, perquè la pràctica et dona el coneixement i, fins ara, no hi havia una altra manera d’adquirir-la que adoptant-la any rere any quan visitaves els monuments ja com a jurats”, explicava a À Punt Eduardo Casanova, minuts abans d’entrar a la seu de la JCF, on el secretari general de l’entitat nomenava els integrants de cada jurat.

Casanova explicava que el jurat té en consideració aspectes com ara la composició del monument, la gràcia, la pintura, l’originalitat, no obstant això, apuntava que tot i els aspectes objectius que es valoren, “en moltes ocasions les falles estan molt igualades, per això entra en joc la subjectivitat i mai plou a gust de tots”.

Les més de 300 falletes infantils ja llueixen als carrers de València, a l'espera que les valore el jurat
Les més de 300 falletes infantils ja llueixen als carrers de València, a l'espera que les valore el jurat / À Punt NTC

“Cadascú veu la seua falla com la millor, però de vegades la valoració té un component subjectiu si estan molt igualats uns altres aspectes”, afegia aquest integrant dels jurats d’enguany.

Una vegada designats els jurats de cada secció, una comunicació que s’ha fet aquest mateix divendres al matí per a garantir la imparcialitat del jurat, els equips es desplacen en taxi d’un monument a un altre i tindran fins a la vesprada per a deliberar. Està previst que a partir de les huit de la vesprada es faça públic el veredicte. Els representants de la falleta guanyadora arreplegaran els seus banderins demà a la vesprada.

Deu monuments en Especial

En la secció Especial, una de les que desperten més rivalitat, competeixen enguany una desena de monuments, entre elles la de Convent de Jerusalem, que intentarà tornar a guanyar el primer premi, com ja va fer l’any passat.

La vesprada serà intensa pel que fa als veredictes. A més de saber quina serà la falla infantil guanyadora, unes hores abans, cap a les cinc i mitja, està previst que es desvele quin és el ninot indultat gran.

L’emoció que dijous a la vesprada van sentir els integrants de Duc de Gaeta - La Pobla de Farnals, en assabentar-se que la seua escena sobre una parella d’ancians amb Alzheimer se salvava de les flames i es convertia en el ninot infantil indultat, es repetirà en alguna altra comissió de la ciutat. 

També et pot interessar

stats