Javier Cercas: “El millor que li pot passar a la literatura és que torne a ser popular, que isca de la catacumba”
L’escriptor ha presentat la novel·la ‘El castillo de Barbazul’, l’obra que completa la trilogia "Terra Alta"
L'escriptor extremeny Javier Cercas ha presentat l’última novel·la, El castillo de Barbazul, l’obra que completa la trilogia "Terra Alta", el seu projecte més ambiciós i amb la qual va guanyar el Premi Planeta 2019.
Aquesta vegada el protagonista, Melchor Marín, es trasllada a Mallorca per a investigar la desaparició de la seua filla en el que sembla una novel·la d’aventures. L'escriptor ha visitat el programa Pròxima parada, de la ràdio d'À Punt Mèdia per a presentar el seu llibre.
Segons ha explicat Cercas als micròfons d’À Punt NTC, ara el seu personatge es veu obligat a fer coses “que en la vida real estarien prohibides, però en la ficció s’haurien de celebrar”.
Melchor Marín, diu l’escriptor, és un personatge “extremadament complex”, amb virtuts com el coratge i el carisma, i capaç “del més bo i del més roín”. “Però sobretot de les coses més bones”, apunta.
Cercas torna a posar el focus en la violència masclista, un dels eixos de la trilogia, on la vida del protagonista està envoltada d’aquesta plaga. El novel·lista ha explicat que els escriptors han de ser “un termòmetre de la societat”. Per això ell es fa ressò d’un tipus de violència que, a pesar d'omplir portades hui dia, va començar segles arrere, però ningú s’interessava a mostrar-ho. “Només fa poc anys que considerem la violència masclista un tema de primeríssima magnitud”.
“La literatura ha de tornar a ser popular”
Preguntat sobre el Premi Planeta, l’escriptor ha afirmat que, amb la seua obra, intenta desmuntar alguns clixés i supersticions, com que la bona literatura només és la més discreta. “Això és una disparitat”. En aquest sentit, creu que el millor que li podria ocórrer a la literatura és que torne a ser popular, “que isca de les catacumbes”.