Isabel Coixet: “Hi ha respecte pel cinema de dones, però no se’ns jutja amb els mateixos criteris que als homes”

La cineasta està a València per a participar en el Humans Fest, el festival que l’ha distingida amb el guardó honorífic que li reconeix el compromís amb la igualtat de gènere

Isabel Coixet durant l'entrevista que ha mantingut amb À Punt a València
Isabel Coixet durant l'entrevista que ha mantingut amb À Punt a València / À Punt NTC

“Hi ha respecte pel cinema de dones, però en el sustracte econòmic, ni ens donen tants diners, ni ens paguen tant, ni se’ns jutja amb els mateixos criteris que als homes”. És la visió que té la cineasta Isabel Coixet del panorama cinematogràfic actual i que ha compartit amb À Punt durant la visita a València.

La directora ha estat a la ciutat per a recollir el premi Pau i Justícia de Fundació per la Justícia dins dels festival internacional de cinema i drets humans de València, el Humans Fest, en reconeixement a una trajectòria “marcada per la perspectiva de gènere”, com apunten des de l’organització.

Creu que el que ha fet que avance en aquest cinema compromés amb la igualtat ha sigut la seua peculiar manera “innocent” o “lliure” de concebre les obres cinematogràfiques.

'El techo amarillo' es projecta a València

Una concepció que també ha traslladat a El techo amarillo, el seu últim documental que aquest divendres es projecta a València. Es tracta d’un audiovisual on narra l’experiència d’un grup de dones que va denunciar els seus professors de teatre per abusos sexuals comesos anys abans, quan els fets estaven prescrits.

Admet que el sentiment de “justícia” el porta dins des què era menuda i ha sigut el que l’ha espentada a fer treballs com el que hui es projecta a València. “Cada cineasta ha de trobar el cine que vol fer”, afirmava Isabel Coixet davant les càmeres d’À Punt.

A pesar que cada producció que llança a les pantalles crea una gran expectació, admet ser una directora que “ha fracassat molt” en la vida. Un d’aquests fracassos, inesperats, a més, va ser el de la pel·lícula Nadie quiere la noche. Tot i que ella tenia moltes esperances posades en aquesta producció, “a la majoria de gent no li va agradar”, reconeix.

L'audiovisual continua sent un món masculinitzat, on només un terç dels professionals som dones Majo Siscar - Directora Humans Fest

El compromís amb els drets humans del cinema de Coixet ara es veu reconegut amb el premi Pau i Justícia del Humans Fest. “En aquest país, l'audiovisual continua sent un món masculinitzat, on només un terç dels professionals som dones. Tot i això, tenim directores tremendes com Isabel Coixet, que fa més de 30 anys que trenca estereotips al cinema amb personatges femenins que lluiten per la seua llibertat i autonomia. És la nostra directora més internacional i ho és també gràcies a la seua mirada feminista i el seu compromís social”, afirma Majo Siscar, directora del festival que s’ha inaugurat aquest dijous a València. 

També et pot interessar

stats