"Hope", un cant al pacifisme, l’esperança i la resiliència de la mà de Charles Chaplin
La Junta Central Fallera desvela els esbossos de les falles municipals del 2026
L’Ajuntament de València ha desvelat este dijous de vesprada un dels secrets millor guardats per al nou exercici faller i que enceta tota una marató anual de treball i dedicació per a aconseguir que els monuments municipals es convertisquen en un dels màxims atractius de les Falles 2026.
Pràcticament dos setmanes després de fer-se públic el nom dels artistes que s’encarregarien de donar-li forma al projecte, la Junta Central Fallera ha desvelat esta vesprada els esbossos de les falles municipals: "Hope", la gran i a càrrec d’Alejandro Santaeulalia i Vicente Llácer, i "València es mou", de Mario Pérez juntament amb el dissenyador Paco Camallonga.
"València es mou", la falla infantil, parla de moviment urbà i social i juga precisament amb "el que mou a la ciutadania i fa d’ella una urbs dinàmica i divertida". Es tracta de l’estrena de Mario Pérez a la plaça de l’Ajuntament i és una proposta didàctica que combina diversos elements que mostren València com una ciutat moderna, avançada i sostenible. A més, en la part posterior de la falla s’inclou un joc visual que convidarà l’espectador no només a mirar, sinó a interactuar amb el monument.
La falla municipal infantil "és un homenatge a una València dinàmica, que mira el futur i és una de les millors ciutats per a viure", ha manifestat Pérez, que ha avançat que part d'eixe dinamisme és el disseny, que jugarà amb colors allunyats dels pastels: "Hem volgut depurar eixos colors al màxim", explica.
Quant a "Hope" —esperança en anglés —, és un cant a l’esperança i la resiliència que vol ser, segons va explicar el dissenyador José Santaeulàlia a À Punt, "molt visual, molt icònic i que l'entendrà tot el món".
Així les coses, "Hope" ens parla de com es pot canviar el món i es transforma la foscor en alegria, color i pau. Amb un plantejament estètic modern, de gran altura, a la part posterior diversos xiquets i xiquetes fan activitats relacionades amb la cultura, la pintura, la lectura o la música en una clara al·lusió a l’esperança en les noves generacions, en la paraula i el diàleg. Unes escenes que contrasten amb la figura central, en la qual es pot advertir la icònica i universal imatge de Charles Chaplin en la seua pel·lícula ¡Armas al hombro!, un llargmetratge satíric sobre bel·licisme que ara es converteix en falla per a denunciar les guerres que ens assolen més de cent anys després que es rodara el film.
El regidor de Falles i president de Junta Central Fallera, Santiago Ballester, ha manifestat que els monuments "desborden creativitat, talent i sàtira, però també ens llancen missatges que ens fan reflexionar i adonar-nos que l'art faller també és reflexiu, didàctic i necessari”. També ha donat les gràcies a tots els artistes fallers que van aportar projectes per a plantar les falles municipals del 2026.
Ara, amb els esbossos a la vista del públic, als tallers comença una nova etapa de treball per donar forma als ninots, pintar-los i donar-los vida i contingut amb la crítica perquè, un any més, les falles municipals siguen un dels estendards de la festa.