La Hispanic Society garanteix que els fons de Sorolla estan ben protegits

L’entitat cultural, immersa en sis anys de restauracions, ajorna la reobertura i l’inici de l’Any Sorolla a Nova York

Alguns dels 14 llenços sobre les regions d'Espanya que va pintar Sorolla i custodia la Hispanic Society
Algunes de les catorze teles sobre les regions d'Espanya que va pintar Sorolla i custodia la Hispanic Society / Hispanic Society

La Hispanic Society de Nova York, una de les que més obres de Sorolla té en propietat de tot el món, especialment de les de gran format, assegura que els quadres de l’artista valencià no corren perill i que les “males condicions” de les instal·lacions on es custodien aquests fons s'estan resolent. L’entitat ha fet aquest aclariment després d’ajornar la reobertura i, en conseqüència, retardar les activitats de l’Any Sorolla a la ciutat dels gratacels, donat que no ha acabat la restauració de les instal·lacions, que s'hi du a terme des de fa sis anys i manté les sales de la institució tancades.

Amb aquestes manifestacions, la institució cultural ix al pas de les acusacions dels treballadors, en vaga des del 27 de març.

Els assalariats, a més de reivindicar millores laborals, denunciaven que les obres de restauració del complex, tancat des de fa sis anys, suposen la reubicació de centenars de milers d’objectes dels seus fons, “però no contemplen l’espai on guardar-los ni tampoc el cost del maneig professional”.

En aquest sentit, els treballadors de la Hispanic Society advertien que la institució cultural està “posant els seus valuosos fons en greu perill” per la falta de personal i l'"absència de mesures de seguretat adequades”.

"Encara que apreciem la preocupació i l'interés en el benestar de la nostra benvolguda organització, neguem amb contundència les al·legacions que la col·lecció corre perill", segons va assenyalar l'administrador de la Hispanic Society.

Tot i això, va admetre que "és veritat que dècades de baix manteniment van conduir a unes males condicions" en algunes zones de l'edifici, però va assegurar que la "una gran part" dels problemes "s'han arreglat fa poc i/o estan sent abordats ara en fases".

Sis milions de dòlars en les obres

Segons la Hispanic Society, en els dos últims anys, quan l’entitat ha estat encapçalada per una nova direcció, s'han invertit "quasi 6 milions de dòlars" (el que equivaldria a 5,5 milions d'euros segons el canvi actual) per a "millorar les condicions de climatització als edificis del museu, i assegurar la preservació" de la col·lecció permanent.

També ha argumentat una millora de les condicions de la “seguretat actual” per a salvaguardar la col·lecció artística, integrada, entre altes artistes espanyols, per la de Joaquim Sorolla.

La Hispanic Society té mig milió d’obres entre els seus fons, entre quadres, manuscrits, llibres i objectes d'artistes espanyols, portuguesos i llatinoamericans. Bona part d’aquests fons són de Sorolla, que és l’artista amb més i millor obra al museu.

Entre les pintures, destaca la col·lecció dels catorze llenços de gran format sobre les regions espanyoles, fetes per encàrrec d’un dels principals mecenes de l’entitat al pintor valencià.

Estava previst que la Hispanic Society reobrira les portes aquest dijous, però la decisió s’ha ajornat fins a una data “d’aquesta primavera”, sense concretar més per part de la institució. A pesar del retard i de la polèmica que envolta la restauració, la institució nord-americana va atribuir l’ajornament a un problema en la rampa d'accés al museu. Segons va assenyalar, quan estiga acabada la pujada, s’anunciarà la data en què podrà tornar a visitar-se la Hispanic Society. 

Treballs en la rampa d'accés de la Hispanic Society de Nova York que, segons argumenta la direcció de l'entitat, ha retardat la reobertura del centre cultural
Treballs en la rampa d'accés de la Hispanic Society de Nova York que, segons argumenta la direcció de l'entitat, ha retardat la reobertura del centre cultural / Javier Otazu (Efe)

També et pot interessar

stats