Galder Varas (humorista): “Sempre espere que el públic valencià es torne boig i ho done tot”

El també guionista, que triomfa a les xarxes i ha fet sold out a València amb l'espectacle Esto no es un show, publica ara la novel·la gràfica Disfuncional

L'humorista Galder Varas acaba de publicar la seua primera novel·la gràfica 'Disfuncional' / À Punt NTC

“No m’esperava aquest èxit en absolut. Estic molt agraït a l’algoritme de Tiktok, li rese cada nit”. Tot i que fa poc més de sis anys que Galder Varas es dedica professionalment a l’humor, no va ser fins a finals de 2022 quan va prendre la decisió de publicar a les xarxes socials xicotets fragments dels seus espectacles. Un any després, és difícil no trobar al costat de les dates de les seues pròximes actuacions el cartell “d’entrades exhaurides”. I ara ha fet un pas endavant publicant la seua primera novel·la gràfica, Disfuncional. 

Aquest cap de setmana, aquest còmic, guionista i escriptor nascut al País Basc, però criat a Torrevella (Baix Segura), ha visitat el Teatre La Plazeta de València amb Esto no es un show. Com era d’esperar, amb ‘sold out’ en les cinc actuacions que ha programat. Del públic valencià, diu, sempre espera que “es torne boig i ho done tot”. “Crec que el públic valencià és dels més bojos de tota Espanya”, ha afirmat a À Punt Notícies

Amb un títol gens pretensiós, Galder aconsegueix en Esto no es un show crear un espai on el públic és una part activa de l’espectacle —conegut en la comèdia nord-americana com a Crowd work—. Allí es poden escoltar els acudits més àcids i enginyosos que es farien entre un grup d’amics. I on només una xicoteta part de monòleg dona peu al fet que cada dia siga únic. Sobre la interpel·lació amb els assistents, que trauen a la llum les seues vivències més còmiques, l’humorista reconeix que li agrada traure d’ells la seua vessant més divertida. “Cada persona és un món. I a mi m’agrada molt jugar amb la situació, veure que m’ofereixen”, afegeix. 

Davant d'un escenari on la improvisació té un paper clau, Galder explica que per a ser enginyós tot és qüestió de practicar-la, “de pujar innombrables vegades sobre d’un escenari i atrevir-se a fer el ridícul”. “Cada dia treballem amb el fracàs, i és que en el fracàs també hi ha comèdia”, apunta. 

Però el seu èxit no només està en les taquilles de tots els teatres arreu d’Espanya, sinó especialment a les xarxes socials, amb Tiktok com la gran plataforma. El format de vídeos curts, sempre interactuant amb l’audiència, ha fet que la seua fama cresca com l’escuma. I les xifres ho avalen: té 1,3 milions de seguidors tant en Instagram com en la xarxa social xinesa, on acumula més de 53 milions de m’agrades pel total dels seus vídeos i amb clips que freguen entre el mig milió i el milió de visualitzacions cadascun. 

“Tots els dies treballem amb el fracàs, i és que en el fracàs també hi ha comèdia”

“Des del moment que vaig fer les primeres passes amb l’espectacle vaig pensar que el format que m’oferia Tiktok era l’ideal. Vaig començar publicant acudits, però les interaccions amb el públic van acabar tenint un major recorregut, fins al que és ara”, manifesta el també guionista, que encara es mostra sorprés per l’abast dels seus vídeos, que triomfen entre tota classe de públic. 

Però reconeix que en comptades ocasions també es generen situacions que, tot i ser lleugerament incòmodes, sempre acaben convertint-se en comèdia. “Ací al Teatre La Plazeta vaig començar el show fent un acudit sobre drogues i una persona s’ho va prendre com una enquesta. Llavors, va començar a dir insistentment ‘No, jo no em drogue’. Donava per fet que s’entenia que no era una acusació personal, encara que va acabar apropant-se a l’escenari i em va donar un anell. Després se’n va anar de l’espectacle. Això va provocar que eixe ‘no’ fora el leitmotiv de la resta de l’espectacle”, explica, entre rialles. 

Galder reconeix que part dels acudits que més agraden entre el públic són aquells que inclouen els estereotips que predominen en cada comunitat autònoma. “A València puc fer acudits sobre corrupció i sempre entren genial. A cada territori hi ha uns estereotips i crec que l’humor consisteix a saber jugar amb ells”, assegura. 

“En els traumes sempre hi ha espai per a la comèdia”

“Rius de tot perquè la teua vida és un desastre o la teua vida és un desastre perquè rius de tot?”. Eixa és la premissa de la qual naix Disfuncional, la primera novel·la gràfica que acaba de publicar Galder en la seua nova faceta com a escriptor. Basada en experiències personals, ja que reconeix haver-se criat en una família “desestructurada”, el llibre il·lustrat per Pablo Vigo parla del “viatge tragicòmic” que han de viure molts xiquets i xiquetes en la seua infantesa. 

“Si vas créixer en una família altament desestructurada potser et pots sentir identificat. I si no, potser pots riure una estona. afirma Galder sobre el llibre, on una mudança trau a la llum les vivències més traumàtiques del protagonista, el seu alter ego Gadler. “La novel·la té una part autobiogràfica del passat i també de ficció en el present, però totes dues reflecteixen com els traumes et poden afectar en el teu dia a dia. I a pesar d’això, sempre hi ha espai per a la comèdia”, conclou. 

També et pot interessar

stats